Меню Затваряне

Почина руският актьор и музикант Петър Мамонов

Днес, на 70-годишна възраст почина руският актьор и музикант Петър Мамонов. В началото на юли той беше хоспитализиран с инфекция от коронавирус. В продължение на две седмици Мамонов е бил в интензивно отделение, а от 5 дни в реанимация на изкуствено дишане, вследствие на усложнения от инфекцията.

“Петър Николаевич не беше просто блестящ артист, а уникален човек, голяма творческа личност. Той беше човек, чийто живот свидетелства за огромната, неудържима жажда за Христос и колко труден е пътят на човека към Бога”, казва за него Владимир Легойда.

През 1979 г. Петър Мамонов завършва Московския полиграфически колеж, а през 1979-1982 г. учи в редакционния отдел на Московския полиграфически институт (сега Московския държавен университет за печатни изкуства ). В началото на 80-те той събира музикална група, която тръгва на турнета в Европа и САЩ и прави няколко албума. От 1991 г. Мамонов се изявява самостоятелно. Актьорът дебютира в киното през 1988 г., изпълнявайки ролята на Доктора в култовия филм на Рашид Нугманов “Игла”. Снимал се е още във филмите “Такси блус”, “Крак”, “Прах”, “Цар” и др.

В България стана известен с главната роля във филма “Остров” (2006) на Павел Лунгин, излъчен на филмовия фестивал във Венеция. За ролята си актьорът получава филмовата награда “Ника”, връчвана от Руската академия по кинематографично изкуство.

Негови са думите: “Ковчегът няма джобове. Каквото си събрал в душата си, с това ще си отидеш”.

Бог да го прости и упокои в Царството Си!

Posted in Новини, Новини от света