Меню Затваряне

Почина Сръбският патриарх Ириней

Съобщение на Сръбската патриаршия за медиите:

В петък, 20 ноември 2020 г., в 7:07 ч., във Военната ковид болница „Карабурма“ в Белград, почина Негово Светейшество архиепископ Печки, митрополит на Белград и Карловац и патриарх на Сърбия г-н Ириней (Гаврилович). Всички други подробности относно погребението на Негово Светейшество ще бъдат съобщени на обществеността скоро. Вечна да бъде паметта му в Царството Небесно!”

Сайтът на Сръбската патриаршия съобщава новината в 8.06 ч., по-малко от 24 часа преди вчерашното опровержение за някои сръбски медии, че патриарх Ириней е починал в болницата. Вчера състоянието му рязко беше влошено вследствие на коронавирусна инфекция и патриархът беше откаран в болница. По-късно излезе съобщение, че е интубиран и състоянието му продължава да бъде критично (тук).

Патриарх Ириней е роден на 27 август 1930 г. в семейството на Здравко и Милиана Гаврилович от село Видова край Чачак с името Мирослав. Завършва основно училище в родното си село, а след това гимназията в Чачак и семинарията в Призрен. След това завършва Богословския факултет в Белград. След приключване на военната си служба е назначен за преподавател в семинарията в Призрен. Преди да встъпи в длъжност като професор през октомври 1959 г., той получава монашеско пострижение с името Ириней в манастира Раковица от сръбския патриарх Герман. На Велики петък същата година е ръкоположен за йеромонах в църквата в Ружица на Калемегдан. Докато преподава в семинарията в Призрен, е изпратен на следдипломно обучение в Атина. Става директор на монашеското училище в Острожкия манастир през 1969 г., откъдето се се завръща като ректор на семинарията в Призрен. През 1974 г. е избран за викарий на сръбския патриарх с титлата епископ на Моравица. През 1975 г. е избран за епископ на Ниш. На 22 януари 2010 г е избран е от Синода на Сръбската православна църква за архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх на Сърбия. 

Бог да го прости и упокои в Царството Си и вечна и блажена да бъде паметта му!

Източник: Сайт на СПЦ

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: