Меню Затваряне

Почина старецът Акакий от светогорското братство на Данилеите

Архим. Никанор Мишков

Архим. Никанор Мишков

На 23 януари се упокои в Господа старецът Акакий от светогорското братство на Данилеите. Той прекара всичките дни на живота си в мястото на своето покаяние в исихастириото на Катунакя в Атон.

Покойният герон Акакий беше своеобразна фигура сред певците на Света гора, където в продължение на шестдесет години той допринасяше много за празничните богослужения със своя талант.

Старецът Акакий е роден през 1933 г. в с.Палеохори край Кавала със светско име Ангелос Псалтудис.

В ранна възраст, през 1951 г., той се озовава на Атон, и по-точно в монашеското братство на Данилеите в Катунакия, където става монах през 1954 г.

Той се усъвършенства във византийското пеене заедно със своя събрат монах Даниил III при сладкогласния старец – музикант и певец на братството, Геронтий Данилейски, а първите си музикални уроци получава още в с. Палеохори от също толкова сладкогласния учител по музика Киркос Венетис.

Отец Акакий като свещенопевец и музикант се отличаваше с мелодичен и мек, с особен диапазон и дълбочина глас, с богат, характерен тембър, и беше блестящ пример за великото певческо поколение, което си отиде с неговата смърт.

Подобно на другите отци от братството на Данилеите, отец Акакий пее през целия си живот, сам и заедно с останалите братя, на големите светогорски бдения и празници на манастирите и келиите. Най-важното и характерно в пеенето му е неговата интерпретация на пападическите песнопения, препращаща директно към древния светогорски начин на изпълнение на бавните ирмологически песнопения.

Струва си да се подчертае, че псалтите от братството на Данилеите и днес са известни със своето певческо майсторство, като може да се каже със сигурност, че те продължават стария светогорски стил на „най-скромната византийска музика“ според определението на Александрос Пападиамантис – стил, който е създаден от исихастите на хилядолетната монашеска държава, в която братството на Данилеите пази с особено усърдие автентичната певческа традиция на Атон.

Царство ти небесно, старче!

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие, Скръбна вест

Вижте още: