Меню Затваряне

Почина старецът Епифаний Милопотамски

Днес (11 декември, 2020 г.) след непродължително, но тежко заболяване, на 64-годишна възраст почина светогорският монах Епифаний Милопотамски (Митос), който дълги години беше главен готвач на Света гора, а неговата книга за светогорската кухня “Кулинарното изкуство на Света гора” е преведена на много езици, включително и на български език.

Атонският монах е роден  на 6 февруари 1956 г. в християнско семейство. Проявява интерес към готвенето още като дете. Като монах няколко години се подвизава в манастира „Св. Павел” и там помага в приготвянето на храната за братството. През 1990 г. пренася своя монашески живот в Милопотамския скит, който е под опеката на Великата лавра. 

В монашеското си послушание отец Епифаний старателно се учи на църковни песнопения от по-опитните в това атонски монаси и става добър църковен певец. В същото време той поема и служението на готвач, за да стане днес един от най-известните монаси кулинари. 

Когато се настанява в Милопотамос, скитът е западнал и изоставен. Отец Епифаний се заема да го възстанови и да му вдъхне нов живот. Помага му монахът Йоаким. След 1992г. двамата възраждат и вековната традиция – създават масиви лозя и правят изба за производство на екологично чисто вино със запазената марка „Милопотамос” от Атон. Винарната вече е много популярна, а вината са търсени не само на гръцките, но и на чуждестранните пазари. Благословени са да служат за свето Причастие, но и да стоплят душата на всеки ценител.

Но и кулинарното майсторство на монахът Епифаний разняся славата на скита. Той е основният майстор при приготвянето на храната за празниците на манастирите. Случвало се е да храни по 1 500 монаси и гости на големи празници. По покана на гръцки общности е готвил в Париж, в Германия, в Италия и Испания. 

За своята книга с рецепти той казва:

“Иска ми се на всички, които държат книгата в ръцете си, освен да им помагна с рецептите си, да ги науча да станат още по-близки с тези, които обичат чрез готвене. Отворете дома си, поканете приятелите си и гответе заедно, а после заедно седнете на масата, полейте храната с хубаво вино и се радвайте…” – съветва от сърце светогорския монах-кулинар и припомня думите на св. апостол Павел: “Радвайте се с тези, които се радват” и обяснява, че всички щастливи и радостни моменти в живота ни са придружени от добра храна и хубаво вино, разказва за стареца сайтът Светогорие. Повече снимки с него можете да разгледате на страницата на манастира.

Отец Епифаний беше гост на предаването “Панорама”(което можете да гледате тук ) през 2019 г., а зрителите на Нова телевизия (тук)също се запознаха с неговите сладкодумни рецепти.

На този линк можете да гледате репортаж от предаването “Вяра и общество” с дядо Епифаний за скита Милопотам, където се е подвизавал.

Бог да го прости и приеме в Царството Си!

Posted in Новини, Светогорие, Скръбна вест

Вижте още: