Меню Затваряне

Почина старецът Христодул – бивш игумен на манастира Кутлумуш

Старецът Христодул почина вчера, 9 май 2023 г., след продължителни здравословни проблеми, които го измъчваха.

Вестта за неговата смърт развълнува целия Атон, защото той беше обичан от всички.

Старецът Христодул, въпреки че дойде на Атон като духовник от света, донесе своето духовно познание и го интегрира в духа на светогорците.

Той беше кротък и смирен, човек на любовта, образцов отец. Кой ли не намери духовен покой в ​​отеческата му прегръдка? На всички намираше да каже добри думи. Спокойното му лице, заедно с усмивката му, излъчваха радост и доверие.

Като братство на манастира Есфигмен, той ни подкрепяше във всеки един момент и по всякакъв възможен начин. Неговото постоянно желание при всяка наша среща беше Бог да ни даде сили в борбата, която водим за възстановяването на реда и законността в манастира Есфигмен и да ни намери достойни да служим в манастирския католикон.

На окупаторите на централната сграда на манастира той говореше, показвайки им пътя на любовта:

„Има само един начин (да бъдеш спасен). Вътре в Църквата. Братята сега са извън Църквата. Колкото и да е трудно за нас да го кажем и колкото и да е трудно за тях да го приемат, но това е истината. Не можем да мислим другояче. Трябва да мислим като монаси.

Разбира се, ще обсъдим вашите възражения, вашите съображения. Но вътре в Църквата и чрез Църквата. И ще поменаваме епископа си,  и ще му изкажем нашите смущения. Къде ще отиде монахът да си каже смущението, да си изплаче болката? Ще отиде при стареца си. Това е естественият начин.

Така че не можете да влезете в манастира и да не проявявате послушание на игумена. Също така не можеш да живееш в юрисдикцията на патриарха и да не споменаваш името му, защото той е на практика твоят епископ, твоят отец и твоят духовник“.

Още един велик съвременен старец замина за Горния Йерусалим, оставяйки след нас, по-младите, наследството на любовта. Длъжни сме по техния пример да насочваме стъпките си по пътя, който самите те са ни начертали.

Вечна да бъде паметта на стареца Христодул!

† архим. Вартоломей

Игумен на св. обител Есфимен

Света гора – Атон

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие, Скръбна вест

Вижте още: