Меню Затваряне

Почина Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий

Сайтът на Сръбската православна църква съобщава, че в петък сутринта на 30 октомври 2020 г. в 8,20 ч., в Клинично-болничния център на Черна гора, след приемане на Св. Причастие, се е упокоил Черногорско- Приморският митрополит Амфилохий (Радович).

В началото на октомври митрополитът беше заразен с COVID-19, беше хоспитализиран и се лекуваше, а според съобщенията в медиите, общото му състояние беше добро.

СПЦ съобщава, че обществеността скоро ще бъде информирана за всички подробности относно погребението му.

Митрополит Амфилохий беше един от ярките богослови на Сръбската православна църква, член на съюза на писателите в Сърбия и Черна гора. Владееше много езици, с многобройни богословски съчинения и изследвания.

Роден е през 1938 г. в Черна Гора. Завършва семинария и богословски факултет в Белград през 1962 г.

Голямо влияние върху него оказват св. Юустин (Попович) и св. Пасий Светогорец. Специализира в Берн и в Рим. От там заминава за Гърция, където приема монашество и в продължение на 7 години служи като свещеник. В Богословския факултет в Атина защитава докторат на тема “Тайната на Св. Троица според учението на св. Григорий Палама”.

След една година, която прекарва на Св. Гора заминава за Париж в Православния институт “Св. Сергий”. От 1976 г. йеромонах Амфилохий е професор в Богословския факултет в Белград, където преподава катехетика.

През 1985 г. е избран за Банатски епископ, а през 1991 г. заема трона на Черногорските митрополити.

Българските читатели научиха за неговите произведения за първи път от кратката антология на съвременното сръбско богословие “Църква, Православие, Евхаристия” на изд. “Праксис” от 1999 година в превод на доц. д-р Мариян Стоядинов. В нея бяха включени изследванията: “Литургия и подвижничество”, “Литургийната катихеза”, “Мисията на Църквата и нейната методика през вековете”.

Сред неговите произведения са още: “Тайната на Св. Троица според учението на св. Григорий Палама”, “Смисълът на Литургията”, “Синаитите и тяхното значение за Сърбия през XIV век”, книгата “Основи на православното възпитание” (1993), която е преведена на няколко езика, “Исторически обзор на тълкуванието на Стария Завет” и др. На български език има преведени и някои негови текстове в сайта Живо предание.

През следващите дни ще запознаем читателите с някои от неговите богословски изследвания.

Митрополит Амфилохий беше гост на Седмица на Православната книга във Варна през 2019 г. Публикуваме интервю с него при гостуването му за ролята на Църквата в света и други важни въпроси за съвременното общество.

Бог да го прости и упокои душата му в Царството Си!

Свидетелство за правдата

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: