Меню Затваряне

Почина Шабачкия епископ Лаврентий

На 23 януари 2022 г. (неделя) в Шабац е починал е в Господа Шабачки епископ Лаврентий от Сръбската православна църква.

Епископ Лаврентий се замонашва на 12 август 1958 г. в Крушедолския манастир, а на Преображение Господне същата година е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния Сремски епископ Макарий в катедралния храм в Сремски Карловци.

Той е ръкоположен за йеромонах на Успение на Пресвета Богородица през 1961 г. в църквата Ружица на Калемегдан. По това време е назначен преподавател в Духовната семинария „Свети Сава“ в Белград.

На Светия Архиерейски Синод през 1967 г. е избран за Моравишки епископ, викарий на Сръбския патриарх. Ръкоположен е на 16 юни същата година в Катедралната църква в Белград.

На извънредно заседание на Светия архиерейски синод на 30 март 1969 г. е избран за епископ на Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Пълен с идеали, вяра и патриотизъм, изключително лоялен към Бога и своя народ, той отива в огромната новосъздадена епархия, която тепърва ще организира без средства и църковни съоръжения, а вярващите – емиграция, разделена на четници, Льотич и Недич от една страна и гастарбайтери от комунистическа Югославия от друга – трябваше да се събере под един покрив.

По искане на Светия Архиерейски Синод през 1984 г. епископ Лаврентий заминава за Америка, за да преговаря с митрополит Ириней за възможността за преодоляване на разкола в Сръбската църква, като по този начин има голям принос за окончателното помирение.

Бог да го прости!

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: