Меню Затваряне

Почина 76-годишен монах на Атон, а 6 манастира са под карантина

Властите се борят срещу коронавируса в Атон, където 76-годишен монах вече е починал поради инфекция с COVID-19, съобщава Orthodox Times.

Губернаторът на Света гора Атанасиос Мартинос говори за случаите на коронавирус, открити в района на полуостров Атон, и мерките, предприети срещу разпространението на вируса. „Ситуацията е овладяна. В момента шест манастира са в карантина, която всъщност приключва. Напоследък се съобщава за случаи на монаси, заразили се с вируса. 76-годишен монах, който имаше някои основни заболявания, почина поради вируса миналата събота “, добави той.

Според Атанасиос Мартинос седем монаси (четирима в Солун, трима в Полигирос) в момента се лекуват в болниците в Солун и Полигирос, единият от които също има основни заболявания. „Другите монаси са наблюдавани, само един монах, който има проблеми с подвижността не е откаран в болница, но здравословното му състояние също се наблюдава.

На въпроса дали мерките са приложени във всички манастири и килии на Атон (в манастирите живеят около 1200-1300 монаси и в килиите 400-500 монаси), губернаторът отговори, че не е така в някои манастири и заради това почти всички са се заразили с вируса.

Бързи тестове на входните порти на полуостров Атон

„На бял свят излязоха няколко случая на коронавирус и затова се провеждат бързи тестове на входа на полуострова. До момента са открити три положителни – един моряк и двама служители. Те не показаха никакви симптоми и затова им беше позволено да влязат на полуострова. Здравният център и манастирите бяха подложени на бързи тестове, които използвахме за тези, които показват симптоми или се считат за възможни случаи на коронавирус“, добави той.

Както вече ви съобщихме тук, от понеделник, 7 декември 2020 г. не се разрешават посещения на хора, които не живеят на Света гора. Входът обаче е разрешен за работещите в текущи проекти и за цивилни граждани, работещи на полуострова.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: