Меню Затваряне

По-голямата част от православните украинци принадлежат към ПЦУ

Повече от две трети от украинците, 72%, се определят като православни. Анкета от август, проведена от Украинския институт за бъдещето и маркетинг групата за нов имидж, показва, че 39% от православните украинци са енориаши на Православната църква на Украйна (ПЦУ) . Само 16% от анкетираните са енориаши на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ).

Социологическото проучване е проведено сред 5000 участници.

Най-голямата група, освен 72% от православните християни, е нерелигиозна – в Украйна те са 13%. Други 8% са гръкокатолици, а протестантите са 2%. Същият брой участници отговаря, че изповядват религия, която не е в предложения списък. На 2% от анкетираните „им е трудно да кажат“ нещо за своята религия.

Според проучването 1% от украинците са католици, 0,3% са мюсюлмани и 0,2% са евреи.

Православието е най-разпространената религия във всички макрорегиони на Украйна (79% в Донбас, 78% на юг и в центъра; 73% на изток и 57% на запад). Нерелигиозните украинци са вторите по големина на почти цялата територия на Украйна. Единственото изключение е Западна Украйна.

По-голямата част от украинците, които се определят като ​​православни, не принадлежат към никоя епархия и те са 43%. Броят на енориашите на Православната църква на Украйна (ПЦУ) също е доста голям – 39%. На трето място по брой енориаши е УПЦ МП – 16% от анкетираните се идентифицират като такива.

Има повече енориаши на Православната църква на Украйна от всички възрастови категории, отколкото енориашите от УПЦ на Московската патриаршия.

Общият брой енориаши на ПЦУ на Запад е 55%. Най-малко от тях са в Донбас – 22%. Най-голям брой вярващи, които се числят към УПЦ МП има в Донбас и на Изток – по 18%, а най -малко – в централна Украйна – 12%.  

Най-голям брой респонденти, които са се определили като просто православни, и тези, които не се идентифицират като принадлежащи към някоя от епархиите, живеят в Донбас – 59%, а най -малкият брой – на Запад – 23%.

По повод 30-годишнината от независимостта на Украйна президентът Владимир Зеленски подписа указ за честването на Деня на украинската държавност. Той ще бъде отбелязан в деня, когато св. княз Владимир е покръстил Киевска Рус. Датата на новия официален празник не е избрана случайно и президентът иска да остави след себе си нещо, което ще бъде свързано с неговото име.

Подобно изследване на SOCIS (тук) беше проведено и през месец юли, т.г., на което на въпроса към коя православна църкве се причисляват, украинците отговориха така:

  • Православна църква на Украйна (митрополит Епифаний) – 54,1%;
  • УПЦ на Московска патриаршия (митрополит Онуфрий) – 10,4%;
  • Православен, но не се съотнася към нито една конфесия – 35,2%.
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: