Меню Затваряне

Правителството на Черна гора падна след подписания договор със Сръбската църква

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович, предава Франс прес. Агенцията отбелязва, че това открива пътя за нови политически сътресения в Черна гора.

Вотът на недоверие идва след като на 3 август 2022 г. в Подгорица Сръбският патриарх Порфирий и министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович подписаха основния договор между Сръбската православната църква и Черна гора.

Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата. Според активисти и някои политически партии, Сръбската православна църква получава твърде големи правомощия в страната. Според опозицията, документът е бил подписан далеч от медиите и без предварително известяване.

Напрежението има геополитически измерения и е свързано с независимостта на Черна гора – бивша югославска република, която последна се отдели от Сърбия. Президентът Мило Джуканович вкара в НАТО страната, която също така е кандидат и за членство в ЕС.

Предложението за вот на недоверие към правителството беше внесено от Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович и беше подкрепено от 50 депутати от Скупщината от 81-членния еднокамарен парламент.

Черногорският президент иска на всяка цена да намали влиянието на СПЦ и да затвърди националната идентичност на черногорците, различна от сръбската, дори това да означава създаването на нова, независима православна църква, отбелязва АФП.

Черна гора е малда държава с население от 620 хиляди души, 1/3 от които са със сръбско самосъзнание. В същото време, СПЦ е доминиращата религиозна институция в страната, обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград. В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от останалите православни църкви.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: