Меню Затваряне

Православен молебен бе отслужен за първи път във Ватиканската базилика “Св. Петър”

Венета Ненкова

За първи път в историята на Ватиканската базилика „Свети Петър“, на 24 май, бе отслужен православен молебен в „Параклиса на Европа“, посветен на светите братя Кирил и Методий.

Службата бе водена от доц. д-р презвитер Иван Иванов, на която присъстваха посланика на България към св. Престол  и Малтийския Орден Негово Преосвещенство Богдан Паташев, отец Яромир Задрапа от Папския съвет за християнско единение и представители на православната община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Събитието се състоя в изключително ограничен кръг, предвид нормите за сигурност, свързани с пандемията COVID-19.

Параклисът на Европа

На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел ІІ обявява светите братя Кирил и Методий за патрони на Европа заедно със св. Бенедикт. Една година по-късно, на 2 ноември 1981 г. благославя новото свято място, пригодено в тяхна чест. Малкият „Параклис на Европа“ се намира в криптата на папската базилика, под прекрасния балдахин на Бернини и в непосредствена близост до гроба на св. Петър.

През 1607 г. папа  Павел V предоставя междуетажното пространство за съхранение на светите реликви на светци,  извадени от старата Константинова базилика, която междувременно е била съборена. През XX век са изградени различни параклиси, един от които днес е посветен на патроните на Европа. В него през 1981 г. е поставен бронзов барелеф /3 х 1,80/ на италианския скулптор Томазо Джизмонди, изобразяващ двамата солунски братя и св. Бенедикт.

Братски жест към Православната църква в България

Събитието се осъществи благодарение на съдействието от страна на председателя на Конгрегацията за християнското единение кардинал Курт Кох и архиерея на базиликата „Св. Петър“ и генерален викарий на папата за града-държава Ватикана  кардинал Мауро Гамбети, но най-вече на изключителната подкрепа, оказана от отец Яромир Задрапа, дългогодишен мисионер в България и българския посланик към Светия Престол Негово Преосвещенство Богдан Паташев.

За жеста, който Католическата църква направи за пореден път към Българската православна църква няколко думи сподели доц. д-р презвитер Иван Иванов:

„За нас това е едно изключително важно събитие, тъй като не просто ние извършихме първата православна усилена благодарствена молитва наречена молебен, посветена на светите братя Кирил и Методий, на тяхното дело, на тяхната мисия и на деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Тук в базиликата „Св. Петър“, в криптата на папите, където се намира параклисът, посветен на светите братя Кирил и Методий и св. Бенедикт, покровители на Европа това е изключително и от историческа гледна точка, защото в историята вече можем да кажем, че за първи път православен духовник е извършил богослужение в чест на светите братя Кирил и Методий на свято за Католическата църква място, където стоят мощите на св. Петър. Трябва да поясним, че самият параклис е на много малко разстояние от мощите на свети Петър и това за нас е голяма чест и достойнство.

Благодарим за оказаното съдействие от страна на Католическата църква, както и на посланик Богдан Паташев. Искам да благодаря също така за съдействието, което оказа Анселмо Пекорари, който е папски нунций в  България. Изключително много благодарим за благословението, което ни даде от страна на Българската Патриаршия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, който е наш духовен наставник, духовен баща и който ме изпрати да мисионерствам тук на мястото, където са мисионерствали светите братя Кирил и Методий. Така че благодаря на всички тези хора, за да могат да се реализират тези събития. Малко съм емоционален, но това е защото току-що завърши светата молитва и надявам се цялата седмица с Божията помощ да е така.“

Източник: Vatikan News

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: