Меню Затваряне

Православен молебен пред Трънения венец на Спасителя в Париж

На 12 февруари 2022 г., в края на възпоменателните прояви по повод шестата годишнина от срещата на папа Франциск и Руския патриарх Кирил в Хавана, делегация на Руската православна църква начело с Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, посети църквата „Сен Жермен“ в Париж, където се поклони на специално донесения там трънен венец на Спасителя.

След пожар в катедралата Нотр Дам тази реликва от християнския свят временно се съхранява в музея Лувър и при специални случаи се изнася в близката църква Сен Жермен.

На службата присъства и делегация на Римокатолическата църква, водена от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство.

Преди началото на богослужението апостолическият администратор на Парижката архиепископия монсеньор Жорж Понтие, кардинал Курт Кох и митрополит Иларион се обърнаха към присъстващите с кратки приветствени думи.

“В продължение на няколко години, до пожара в катедралата Нотр Дам, се извършваха православни служби пред тази велика светиня на християнския свят. Много запомнящо се събитие за времето си беше молитвата пред Венеца на Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II. Днес отново ще отслужим православен молебен пред Трънения венец след дълго прекъсване“, каза по-конкретно председателят на ОВЦВ.

Той подчерта още: „Като една от главните реликви на Христовите Страсти, Венецът насочва духовния ни поглед към Страданието на Спасителя за света. Спомняйки си заплюването, побоите, обличането на лъжлива багреница и трънен венец, приети за нашето спасение, ние сме призовани да се молим за многобройните членове на Тялото Христово – Църквата, които сега страдат в различни региони на света. Нашата специална молитва е за преследваните християни в Африка, в някои региони на които сме свидетели на истинско изтребление на нашите братя и сестри”.

В края на молебена Тръненият венец отново беше пренесен на мястото на своето временно съхранение.

Източник: mospat.ru

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: