Меню Затваряне

След 15 години под ключ, храм във Врачанско отвори врати за вярващите

Наташа Войкина

След като 15 години беше под ключ чрез серия от кметски заповеди, днес православният храм „Св. Троица“  в мизийското село Крушовица отвори врати за вярващите. Този щастлив за близо 1300- те му жители ден, стана възможен благодарение на упоритостта и организаторските умения на дългогодишния му кмет Илия Илиевски, успял да привлече средства за дарения за ремонта му, проточил се близо 20 години (тук).

Врачанският митрополит Григорий извърши чина на обновлението и отслужи света литургия, събрала млади и стари точно  в „Неделя на разслабения“, когато Църквата споменава чудото с излекуването  на разслабения (схванат от болести, парализиран), чакал с вяра и търпение повече от 30 години  някой  добър човек да го бутне в целебния извор. Дълготърпението му  било възнаградено от Месията, Който го вдигнал на крака. „Нямам си човек“- оплакал се клетникът на Иисус и получил наградата за своето дълготърпение – здравето и вярата в Бога.

Жителите на селото намериха „своя човек“, и то не един. Списъкът на дарителите, благодарение на които чудото споходи и тях, наброява 55 „човеци“ и е поставен на видно място в реновирания храм.

Дирекция по вероизповедания, АЕЦ „Козлодуй“, Общински съвет Мизия, арендаторът Людмил Петровски, много хора с местни корени и живеещи в Крушовица се отзоваха на апелите за дарения и фигурират в него. Главният ктитор  e бизнесменът Николай Николов, собственик на Правешката фирма NIKI – Rotor Aviation, който  се просълзи от вълнение, разказвайки  пред медиите с колко любов се е захванал с обновлението на храма в заключителната му част и с колко дълготърпение е очаквал този щастлив миг, в който храмът ще отвори отново врати в родното му село. Църковната утвар пък е изработена в Казанлък с лични средства на архиерея.

Почти рухналия купол на храма унищожава  мазилката, част от иконите, стенописите,  балкона, пода. Сега  всичко е възстановено и отново благоукрасено със спасените от разрухата икони, както и новозакупени и дарени. Пет от тях са  доставени от украински манастир от арендатора Людмил Петровски, дарил и по един позлатен кръст от същата обител на кмета Илиевски и миряни, съпричастни на каузата. Много организационен труд е положила и служителката на кметството Милена Младенова, донесла днес своя специална икона на св. Мина за освещаване. С доброволен труд по почистване и облагородяване на двора на църквата се включиха  местното читалище и много жители. Сред тях са и семейство, което е извършило поклоннически пътувания , както и вярващи, черкуващи се в съседни населени места през мъчителите години без храм в голямото селище.

На митрополит Григорий съслужиха енорийският свещеник Дилян Тенджерски, иконом Николай Костадинов, секретар на Врачанска митрополия, иконом Аспарух Тонков, председател на храм „Св. Възнесение“ – Враца и дяконите Валери Пеевски и Симеон Ивайлов. На клира пяха врачанските презвитéри Диана Костадинова и Силвия Цветанова, подкрепени през третата част от Евхаристията от отец Николай, отец Аспарух и дякон Валери. Това развълнува дошлите на празника богомолци, част от които заедно изразиха кредото си, казвайки заедно с духовниците словата на „Символ – верую“ с трепет и вяра.

На службата още от самото начало присъстваха кметът на Община Мизия Валя Берчева, председателят на Общинския съвет Татяна Спасова, общинския съветник от Крушовица Иван Даков и кметът на съседното село Софрониево Демира Димитрова.

Митрополит Григорий честити празника на жителите на голямото селище, произнасяйки проповед за днешната Неделя на разслабения и благодари на всички ктитори и дарители със средства, труд, молитви и подкрепа, за да може още едно населено място най-сетне да възстанови молитвения си дом, в който да търси утеха, благословение, Божия закрила, вдъхновение за делата си, мъдрост и спасителни наставления.

След края на богослужението владиката благослови празничната трапеза, на която щастливите организатори и дарители вдигнаха тост за успеха на съвместните си усилия под голямото пано в местна механа, репродукция на „Ръченица“ на Иван Мърквичка.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: