Меню Затваряне

Православнейши донос от „разтревожени“ християни

Архим. Никанор (Мишков)

Създаден бе един прекрасен, неповторим и духовно жив филм „Къде си, Адаме?“ за стареца Григорий и монасите от Дохиарския манастир.

Филм, който няма да се появи в YouTube, нито ще се разпространява на дискове. Филм, който ще може да се гледа само в кината. Филм, който непременно трябва да се види! Филм, който аз бих искал всички вие да гледате. Поне един път!

Получих възможност да съдействам „Къде си, Адаме?“ да бъде показан и у нас на български език. С голяма радост и ентусиазъм се включих в усилията на българския екип, воден от Даниел Нунев. Посрещнахме в България протодякон Александър Плиска, авторът на филма и организирахме предпремиерата и всичко останало. Както се полага, като действащи клирици на две канонични православни юрисдикции в общение, съслужихме пред св. Престол.

Всичко беше готово за вас, зрителите, за да видите този удивителен филм.

И ненадейно, в последния момент, нейде из дълбините на духовния Мордор се протегна костелива вещерска ръка и чрез гнусен донос си въобрази, че ще осуети представянето на „Къде си, Адаме?

Но както казва Спасителят, Няма нищо тайно, което да не стане явно (Лук.8:17). Изпратеният до архиеп. Иона и до още 90 украински архиереи, както и до Отдела за външно-църковни връзки в Москва анонимен донос, днес в превод на български език ще стигне до всички вас.

Аз нямам никакъв проблем с това по мой адрес да се изливат хули, клевети и оскърбления. Повече се боя от другото, за което се говори в края на 6 глава от евангелието от Лука.

Но защо се посяга на филма? Защо се злепоставя протодякон Александър? Защо семейство Нуневи? Защо отец Серафим?

Анонимката разбира се, не хвана „дикиш“. Премиерата на филма Къде си, Адаме?“ мина повече от успешно и сега предстои срещата на хората от по-малките градове в страната с неговите удивителни, почти безмълвни герои.

Само две неща бих искал да ви споделя във връзка с нечистоплътното писание.

Първото е това, че никой от нас не се радва на създалото се разделение в православния свят. Каквато и да е причината, който и да е виновен, ние се молим и работим за това мирът и единството в Христовата църква да се възстановят. Христовият хитон да остане непокътнат. Тъй като не сме в състояние да разрешим спора, оставаме в общение на Духа чрез връзките на мира и любовта и с двете страни, стараейки се по заповедта Христова да бъдем примирители и миротворци, налагащи пластир на раните, а не да злорадстваме и наливаме масло в огъня чрез насаждане на омраза и създаване на интриги, както правят нашите опоненти.

Колкото до моята „русофобия“ и уж неуважаване на руската святост, нескромно ще спомена, че със съдействието на Църногорския манастир, на който съм игумен, са издадени и преиздадени десетки книги с жития и поучения на руски светци. Ето и някои от тях:

Св. Иоан Кронщадски Моят живот в Христа
Игумен Никон (Воробьов) Писма до духовните чеда
Божията избраница света Ксения Петербургска Житие, чудеса и акатист
Старецът Севастиан Карагандински Животоописание, спомени на негови духовни чеда и поучения. Съставител В. В. Королева
Схиархимандрит Власий, Архимандрит Адриан (Кирсанов), Схиархимандрит Тихов (Муртазов), Схиархимандрит Савва (Остапенко), Преподобни Гавриил Зирянов Съвременни духовници. Сборник беседи.
Преподобният старец Нектарий Оптински Животоописание, спомени за него, беседи, писма и акатист
Жития и акатисти на последните оптински старци преподобни Анатолий (Потапов) и преподобноизповедник Никон (Беляев)

Учи се да побеждаваш страстите. Животоописание на монахинята от Зачатиевския манастир Антонина (Яковлева) (1869 – 1969)
Из „Златната духовна съкровищница”: Беседи с преподобните Герман, Алексий и Александър Зосимовски и слова на светителя Нектарий Егински
Протоиерей Николай Гурянов Островът на Божествената любов. Животоописание, спомени за него и поучения

Монах Константин Беседи с един Кавказки пустинник
Митрополит Вениамин (Федченков) Божии хора. Моите духовни срещи
Архимандрит Павел (Груздев) Наставления, съвети, спомени

Архимандрит Павел (Груздев) Родни мои. Разкази и проповеди
Свети равноапостолни Николай Японски Житие и мисионерски подвиг
Лука Кримски Бързайте да следвате Христа. Проповеди
Житие и чудеса на светия праведен Иоан Оленевски
Животът на схиархимандрит Виталий. Спомени на духовни чеда. Писма. Поучения
Сергей Болшаков На висотите на Духа. Подвижници на Иисусовата молитва в манастирите и в света. Лични спомени и срещи

… и много други.

А тези, които ме обвиняват в русофобия и изтъкват себе си като любители на Русия, но насаме хулят и проклинат патриарх Кирил и митрополит Иларион, нека да покажат колко руски автори са превели и издали.

Ето и веселото новогодишно четиво-донос:

На вниманието на Обуховски архиепископ Йона, викарий на Киевска епархия, наместник на Троицкия Ионински манастир.

Благословете, владико свети!

Пишат Ви разтревожени християни от Българската православна църква по повод на Вашия клирик, протодякон Александър Плиска, автор на филма „Адаме, къде си?”, премиерата на който, планирана за 23-ти декември 2021 година, бе обявена съвсем неотдавна, поради което не успяхме да Ви пишем по-рано.

Във връзка с това събитие Ви молим да се запознаете с някои факти и обстоятелства, свързани с представянето на този филм, породили съблазън и смущение у мнозина и можещи да се превърнат в неприятни последствия за Украинската православна църква.

Не е ясно, има ли благословение от Софийска митрополия или от Подворието на РПЦ в София за тази премиера, че тя е планирана в светски киносалон1О, ужас, а къде са църковните киносалони? 😀 (бел. прев.) с цени на билетите 5, 10 и 15 евро, както е казано в обявлението на платформа за светски мероприятия. В допълнение към цената на билетите са необходими още пари за тест (за тези, които нямат „зелен сертификат”, а такива са мнозина). Цената за обикновения българин става непосилна. Трябва да се уточни, че досега платени филмови премиери в БПЦ не са се практикували. Всички прожекции на православни филми, които са имали съответното благословение, са били обявявани на църковните сайтове и са били безплатни. Но все пак главното не е това.

При посещението на Вашия протодякон Александър Плиска в България през ноември 2021 година бе организирана предпремиера на филма „Адаме, къде си?” в малък светски салон в София на 13.11.2021 година, в най-неподходящия ден – в навечерието на парламентарните и президентски избори в България. Тогава също така липсваше официално съобщение от страна на Софийска митрополия и на Подворието на РПЦ, което породи съмнение дали става дума за църковна инициатива или за частно посещение.

Молим да ни простите, но много верни чеда на БПЦ в лицето на свещенослужителите и миряните се усъмниха в това, че подчиненият и протодякон Александър Плиска има Вашето благословение за всичко това и извънредно се смутиха от неговите контакти с един от най-скандалните клирици на БПЦ (фрондьор от типа на „дякон” Кураев, но значително по-глупав), все още несанкционирания „схи”архимандрит Никанор (Христо Мишков), игумен на Църногорския (Гигински) манастир и неговото псевдоцърковно обкръжение.

Архимандрит Никанор е отявлен русофоб, който нееднократно във фейсбук, където се подвизава почти денонощно, се е изказвал с насмешка за светостта на РПЦ и УПЦ-МП, обявявайки ги за разколнически (фото 1), УПЦ-МП е наричал „украински клон на РПЦ” (фото 2), „разпространяващ най-мракобесни съвременни суеверия”2Ако се касае за антиковидизма и антиваксърството, то те наистина се ширят сред монашеството на УПЦ-МП и оттам се разпространяват и сред миряните (бел. прев.) (фото 3). Неговото изказване (простете!): „Хeр с ней, с Украйной!”3Доносниците явно са искали да подсилят оригиналното изказване, но не можем да го преведем на български, защото изречението е нецензурно (бел. прев.). (на български „майната й на Украйна”) беше дори изнесено в заглавието на един от българските вестници.

Архим. Никанор издевателства над всепобедните и благодатни кръстни ходове на УПЦ-МП, които за него са само сборище „на някакви безделници”, които „са се промъкнали някъде си с икони”4Доносниците явно са объркали „полезли” – помъкнали се, с „пролезли” – промъкнали се 😀 (бел. прев.)., а „после се оплакват, че били бедни”(фото 4). Неотдавна той публикува в интернет кощунствени колажи – пародия на международната конференция в Киев „Съборността на Църквата: богословски, канонични и исторически измерения”, представяйки участниците в конференцията като талибани и джихадисти (фото 5, 6 и 7). Същият този клирик нарече „безобразие” (фото 9) това, че Патриаршеската катедрала на БПЦ носи името на светия княз Александър Невски. Известно е и, че архимандрит Никанор е съпричастен за издаването на Миней без светиите на Руската православна църква.5В изданието на Минея на Софийска митрополия са включени такива руски светци като св. равноапостолна Олга, св. равноапостолни княз Владимир, св. Александър Невски и др., като има отделен том със служби на руски светци, които са поместени в приложението на руското издание, като св. Димитрий Ростовски, св. Тихон Задонски, кв. Йоан Кронщадски и мн. други (бел. ред.).

Този клирик признава върховенството на патриарх Вартоломей и неговите антидогматични и антиканонични решения, казвайки, че той „е приел покаянието на разколниците” и „е върнал много милиони хора в Църквата” (фото 10). Особено е тревожен фактът, че Никанор е съслужил на 24.9.2021 година с архимандрит Вартоломей (Газетас), игумен на манастира Нови Есфигмен, признаващ разколниците на ПЦУ, при това открит апологет на римския папа (фото 11 и 12). Известни са също така тесните връзки на Никанор с признаващия разколниците от ПЦУ манастир Ксенофонт, в който той се ползва не с килия, а със специален апартамент. И право противоположно е неговото отношение към светия славянобългарски манастир “Св. великомъченик Георги Зограф”, против който архим. Никанор публично отправя клевети, заради които нему е забранен достъпа в манастира, а при нарушаване на тази забрана Никанор е бил изгонен от манастира с помощта на полицията. В допълнение на всичко това споменатият архимандрит нееднократно е съслужил с македонските разколници. Във връзка с това у мнозина православни в България възникна въпросът не е ли от ПЦУ протодяконът Александър Плиска.

Друг силно смущаващ факт е в хулата на светото Причастие. Известно е твърдението на Никанор, че в светата Божествена евхаристия не се извършва пресъществяване на светите Дарове, че те остават хляб и вино, а също така другите негови кощунства, например, че светото Причастие „плесенясва”6 Бележка за такива случаи има в Служебника на български език най-накрая в “Учително упътване” (бел. ред.). (фото 13) и може да ни „отрови” (фото 14) и „зарази” (фото 14 и 15).7А защо се сушат на Велики четвъртък запасните св. Дарове, щом не плесенясват? А случаите за отравяне с отрова, сложена в причастието, които са известни в историята (бел. прев.) ?

Архимандрит Никанор (Мишков) публично защитава ЛГБТ и пледира за джендър-идеологията, утвърждавайки, че „хомосексуалността е вродена” (фото 16), че „първородният грях е причина на това, че човек се ражда „такъв”(фото 17), „хомосексуалността сама за себе си не се явява грях”(фото 18) в синхрон с Истанбулската конвенция и неолибералната политика.

На „схи”архимандрита не са чужди също концертните представления, като запечатаното на видео пред вратите на манастира, където той изпълнява антицърковната песен „Ако умра, ил загина, поп не мой да викате”. Против Христо Мишков е заведено съдебно дело за финансови машинации в особено големи размери.

Неговото име свързват с антицарковния провартоломейски и про-ПЦУ и съответно русофобски сайт „доксология инфоньюс”8Названието на сайта Doxologia Infonews умишлено е написано с малка буква и затова запазихме правописа (бел. ред.), наричан от вярващите на БПЦ „токсикология” поради публикуваната на сайта отрова, основната маса на която е насочена срещу БПЦ, а също и срещу УПЦ-МП.

Списъкът на смущаващи и откровено скандални факти може да бъде продължен. Ние искрено съжаляваме, че се налага да ги излагаме и да Ви отнемаме времето. Обаче, разбирайки сформиралата се в Православието обстановка и вероятността от всевъзможни провокации, ние сметнахме за нужно да го направим.

Напълно възможно е да става дума за планирана провокация, използваща представянето на филма „Адаме, къде си?” като параван, за която Никанор е получил направление от своя господар от Истанбул. Затова навярно не е случайно, че във фейсбук имаше пряко ефирно излъчване на съслужение на 13.11.2021 година (фото 20) на архимандрит Никанор с клирика на УПЦ-МП протодякон Александър Плиска в същия манастир, където неотдавна е имало и съслужение с архимандрит Вартоломей (фото 21), игумен на манастира Нови Есфигмен, признаващ разколниците от ПЦУ.

В организацията на премиерата на филма активно участват съпрузите Даниел Нунев и Евгения-Селина Стойловска-Нунева (на фото 21 тя е редом с протодякон Александър, от другата страна е о. Серафим Петров (фото 23), човек на Балканското Атонско сдружение, свързан с манастира Ксенофонт). Даниел също е свързан с манастира Ксенофонт (фото 24). Нуневи са издатели на списанието „Гост”, за духовната насоченост на което по-красноречиво от всичко говори обложката му (фото 25 и 26). Редом с тези обложки на сайта на списанието е разположен и афишът на православния филм „Адаме, къде си?”.

Ние с дълбоко почтение се отнасяме към братската УПЦ-МП начело с Блаженнейшия митрополит Онуфрий, когото обичаме като наш роден архиерей и се опасяваме, че подобни провокации имат за цел да нарушат нашите топли взаимоотношения во Иисуса Христа – да не бъде!

Молим за светите Ваши молитви!9А къде е „целуваме архипастирската Ви десница?” 🙂 (бел. прев.)

Подпис няма. Доносът е анонимен.10Доносниците явно са убедени, че архиепископ Иона е прозорлив и знае за кого да се моли 😀 (бел. прев.).

Превод: Рачо Стоев

Бележка на редакцията: Решихме да публикуваме този донос и го нарекохме “Православнейши донос от “разтревожени” християни” като забавно новогодишно четиво и с това да изпратим старата година. Снимките и линковете към доноса спестихме, както и адреса на подателя, защото четивото щеше да придобие много сериозен характер, а решихме да гледаме на него не толкова сериозно. Може би наивно си мислим, че е възможно цялата тази анонимна кал срещу духовници на БПЦ да остане зад гърба ни и никога вече да не нагазва никой в нея, но едва ли това ще се случи. Злото е упорито и отмъстително. Единственият начин обаче то да бъде преодоляно и обезвредено, е да бъде посрещано или с добро, или с шега. Тъй като се наричаме „братя и сестри в Христа“ и се причастяваме на една обща евхаристийна трапеза, би трябвало да се опитваме да лекуваме раните си и да наливаме елей в тях, а не отрова. Затова предпочитаме да представим доноса в неговия шеговит вариант и така да посрещнем празниците. На този нов жанр обаче, който спокойно може да се нарече „църковен донос“ ще обърнем внимание по-нататък, когато отмине празничният Рождественски период. Очакваме Богоявление – първото явяване на Св. Троица в Новия завет, а довечера ще посрещнем Новата година с пожелание Бог да ни дари с повече духовни плодове през нея. Весел и благословен празник!

 • 1
  О, ужас, а къде са църковните киносалони? 😀 (бел. прев.)
 • 2
  Ако се касае за антиковидизма и антиваксърството, то те наистина се ширят сред монашеството на УПЦ-МП и оттам се разпространяват и сред миряните (бел. прев.) 
 • 3
  Доносниците явно са искали да подсилят оригиналното изказване, но не можем да го преведем на български, защото изречението е нецензурно (бел. прев.).
 • 4
  Доносниците явно са объркали „полезли” – помъкнали се, с „пролезли” – промъкнали се 😀 (бел. прев.).
 • 5
  В изданието на Минея на Софийска митрополия са включени такива руски светци като св. равноапостолна Олга, св. равноапостолни княз Владимир, св. Александър Невски и др., като има отделен том със служби на руски светци, които са поместени в приложението на руското издание, като св. Димитрий Ростовски, св. Тихон Задонски, кв. Йоан Кронщадски и мн. други (бел. ред.).
 • 6
  Бележка за такива случаи има в Служебника на български език най-накрая в “Учително упътване” (бел. ред.).
 • 7
  А защо се сушат на Велики четвъртък запасните св. Дарове, щом не плесенясват? А случаите за отравяне с отрова, сложена в причастието, които са известни в историята (бел. прев.) ?
 • 8
  Названието на сайта Doxologia Infonews умишлено е написано с малка буква и затова запазихме правописа (бел. ред.)
 • 9
  А къде е „целуваме архипастирската Ви десница?” 🙂 (бел. прев.)
 • 10
  Доносниците явно са убедени, че архиепископ Иона е прозорлив и знае за кого да се моли 😀 (бел. прев.).
Posted in Публицистика

Вижте още: