Меню Затваряне

Православните в Полша се изкачиха на своята “Света гора”

Снимка на поставените кръстове през годините

Православните християни в Полша направиха поклонение на своята “Света гора” – планината Грабарка, наричана още  “Планината на кръстовете” на 18-19 август – Преображение Господне по стар стил.

Всяка година на празника вярващите се изкачват на тази планина, продължавайки традиция, която води началото си от 1710 година. Тогава чумна епидемия обхваща цяла Източна Полша. Жителите направили кръстове и се изкачили на върха на Грабарка, където се молили за прекратяване на епидемията. В памет на това събитие и до днес всяка година до “Светата планина” се провежда шествие.

Християните тръгват към Грабарка пеша (разстоянието от най-близкия град Белосток е 100 км), носейки на раменете си дървените кръстове, които забиват на върха на планината. За кратко тази традиция е прекъсната по време на тоталитарния режим и възобновена отново през 1980 г. от младежко православно братство.

От началото на тази традиция на връх Грабарка са поставени над 10 000 кръста. Там има и аязмо, на което се отслужва молебен, а богослужението се извършва в дървен храм, посветен на Преображението на Спасителя. През 1990 г. той беше почти напълно унищожен вследствие на пожар, извършен от местен жител заради конфикт с манастира, но впоследствие бързо възстановен с общите усилия на обителта и вярващите.

Тук се намира и девическият манастир “Светите Марта и Мария”, построен през 1947 година. Мнозина свещенослужители са започнали своя духовен път в него, включително предстоятелят на Полската православна църква митрополит Сава. Той е и един от най-важните центрове на православното монашество в страната.

Източник: Orthodoxia Nnews Aagency

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: