Меню Затваряне

Православните епископи на Франция приеха декларация против легализирането на евтаназията

Периодичната среща на православните епископи на Франция се проведе в четвъртък, 12 януари от 15 часа под председателството на митрополита на Франция Димитрий, в централата на Събранието на православните епископи на Франция (AEOF). Епископите обмениха информация за живота на епархиите и споделиха мнения по различни теми от общ интерес за страната, съобщава Orthodoxie.com.

Те отправиха своите пожелания към гражданските и религиозни власти на страната по време на традиционната служба на AEOF, който се проведе на 12 януари от 18 часа. в гръцката катедрала „Свети Стефан“. Епископите приветстваха избора и интронизацията на новия архиепископ на Кипър Пафоски митрополит Георги и почетоха паметта на покойния почетен папа Бенедикт XVI, който почина на 31 декември 2022 г.. Митрополит Димитрий предаде съболезнованията на православните на Апостолическата нунциатура във Франция още на 3 януари.

Във връзка с публикуваното на 13 септември 2022 г. становище на Националния консултативен комитет по етика на Франция за възможността да бъде легализирана евтаназията и асистираното самоубийство, Събранието на православните епископи на Франция предупреждава, че узаконяването на „активната помощ при умиране“, противоречи на всички основни християнски и общочовешки ценности.

Правната рамка, свързана с евтаназията, ще бъде окончателно приета до края на 2023 г. В следващите шест месеца темата ще бъде дискутирана от французите, а в основата на този диалог ще бъде становището на Националния консултативен комитет по етика.

Епископите приеха декларация, разясняваща богословските и етични основи на Православната църква по тези въпроси, а следващото периодично заседание на Събранието на православните епископи на Франция (AEOF) ще се проведе на 23 март от 10:30 ч.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: