Меню Затваряне

Православният богословски факултет на ВТУ представя изложба на Стефка Ралевска

На 1 декември Православният богословски факултет на ВТУ откри изложба „Акварел и рисунка“ на Стефка Ралевска – учител по изобразително изкуство във Велико Търново. Откриването на изложбата съвпада с началото на акция „Рано рани“ и предварителното записване на кандидат-студентите във ВТУ в Катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет, подчерта доц. д-р Мариета Конова, ръководител на катедрата.

В авторската експозиция на Стефка Ралевска, която може да бъде разгледана до 18 януари, са представени общо 12 творби, обединени от голямата любов на художничката към неподправената красота на природата. С тази изложба се подновява и традицията за изложби на изтъкнати художници от България и чужбина след периода на пандемията в експозиционна зала 13 на блок 11 на ВТУ. Първите експозиции бяха подредени през май тази година и представиха творби на двама преподаватели от Софийския университет и на двама художници от Полша, които преподаваха във ВТУ по програма “Еразъм +”.

„От картините на Ралевска се носи аромат на люляк, хризантеми, дюли и есен, на злато и гроздов сок. В тях има меланхолия и много светлина, озаряваща усещането, че всеки един нейн графичен лист, акварел или пастел навлизат далеч зад очевидно разпознаваемия жанр: натюрморт или пейзаж и представляват всъщност поглед, обърнат към себе си – картините ѝ са ароматен и меланхоличен автопортрет. В този смисъл пътешествията на Стефка са бягство от действителността, от безизходицата и реалността, нещо което всеки от нас прави, но рядко оставя следа“, казва за изложбата ѝ авторката доц. д-р Марина Теофилова, преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Стефка Ралевска е родена във Велико Търново. През 1977 г. завършва специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специализира „Графика“ и „Методика на изобразителното изкуство“ към същия университет. 37 години работи като учител по изобразително изкуство в три великотърновски училища. Отличена е с грамоти за високи постижения в обучението по изобразително изкуство, член е на СБХ във Велико Търново. Досега е участвала в над 90 международни, национални и групови художествени изложби, организирани от СБХ и МОН. Отличена е с награда за графика (1996 г.) и „Номинация за успешно представяне“ (2005 г.) от МОН в рамките на Национална изложба на художниците педагози и „Номинация“ от Четвърто национално биенале на рисунката (2019 г.).

По материали от „Янтра днес“

Снимки: Страница „Църковни изкуства“

Posted in Изкуство, Култура, Новини, Новини от страната

Вижте още: