Меню Затваряне

Православният свят постепенно се разделя на две

Сергей Чапнин

Протойерей Андрей Кордочкин, бивш предстоятел на катедралата в Мадрид, днес обяви преминаването си в една от европейските епархии на Вселенската патриаршия.

В това няма нищо странно или изненадващо. Напускането на Руската православна църква е естествен резултат от гонението, което започнаха срещу него някои болни „православни публицисти“, „православни политолози“, „патриотично настроени енориаши“ и др.

Ако „официалната църква“ държи свещениците в Руската федерация здраво за гърлото и не им позволява да гъкнат, то в Европа ситуацията е по-сложна – много е трудно да притиснеш един човек заради антивоенната му позиция, дори и той да е свещеник на Руската православна църква.

Митрополит Нестор (Сиротенко) много добре разбира това, но изобщо не го разбира митрополит Антоний (Севрюк). Първият е живял в Европа дълго време и познава тукашния контекст (не само законите, но и обществените настроения), а вторият, въпреки че е живял в Европа, мисли изключително в руски категории (натискай и не отпускай).

С една дума, о. Андрей тихо напусна клира на митрополит Нестор и, разбирайки, че няма да е възможно да получи отпустително писмо от патриарх Кирил, се прехвърли във Вселенската патриаршия, която от 2018 г. насам приема свещеници на Руската православна църква без отпустителни писма.

Тази прекрасна, животоспасяваща за мнозина ситуация, възникна благодарение най-вече на споменатия митрополит Антоний (Севрюк). Именно той написа преди пет години писмо, в което даваше указания да се приемат без отпустно свещеници от Вселенската патриаршия, желаещи да преминат към Руската православна църква. Защо написа такова писмо, все още ми е трудно да разбера. Не съм чувал за масово преминаване на гърци към Руската православна църква. Това е невъзможно дори да си го представя!

От Вселенската патриаршия обаче отговориха симетрично: щом вие приемате наши свещеници без писма, и ние ще приемаме вашите по същия начин. И ги приемат: в Турция, в Литва, сега и в Нидерландия. Мнозина вече са приети.

Надявам се това да не е краят на историята.

* * *
Преди година и половина писах, че след като Руската федерация обяви война на Запада, православният свят неизбежно ще се раздели на „руско православие“ и на „западно православие“. Сега виждаме, че „западното православие” съвсем не означава антируско или русофобско*.

*През миналата година енориаши на храма в Мадрид бяха написали обръщение до патриарх Кирил, че отец Андрей Кордочкин е настроен русофобски и проукраински, защото не искал да се моли за войната срещу Украйна и казвал, че църквата не бива да служи на държавата (бел. ред.).

————

Превод: архим. Никанор

Posted in Църква и политика

Вижте още: