Меню Затваряне

„Православни“ ли са теориите на конспирацията?

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Няма как този въпрос да не бъде зададен, когато човек реши сериозно да се бори с болестите, с които пуснатите безпрепятствено да вилнеят в църковните среди конспиративни теории увреждат сериозно много човешки души. И както лекарят се стреми да разбере откъде и как в телесно болния е влязла опасната болест, така и сега трябва да се проследи как духовните вируси на конспиративните теории са проникнали в църковните среди и ги заразяват с наистина страшни болести, от които патят всички – и заразените, и околните. Защото страда ли един член, страда и цялото тяло, както знаем от великия апостол Павел.

Че въпросните псевдотеории са нещо внесено отвън в Църквата, е ясно още в началото: по същината си те не само, че нямат нищо общо с Божественото Откровение, пазено в Църквата, но и са негова пълна противоположност и дори враждебни нему. Това обладаният от тях, разбира се отрича, защото е изгубил способността да осъзнава ставащото, точно както зависимият от дрогата вече не разбира, че здравословно се влошава заради взиманите от него наркотици.

И така, въпросът е: откъде идват тези погубващи разсъдъка измислици? Дали са продукт на обществено светско мъдруване в държави, считайки себе си за „православни“ или…?

Признавам: отначало мислех, че разпространението на „конспиративния“ вирус е започнало в Русия, защото там са налице най-многобройните негови щамове, а и средата за тяхното развитие там наистина е най-благоприятна (тези, които са преминали през обучение в Русия много добре знаят защо). Освен това в нашите среди те се внасят най-вече от паторусофилстващите кръгове. Бях готов да възприема тезата, че „конспирологията“, каквато я познаваме, е плод на болестно духовно състояние, предизвикано от извратена мистика, възникнала в православните среди.

Така беше, докато попрегледах какво четат хора, които обгрижвах след вече претърпени тежки болести, поради поглъщането в огромни количества на всички познати нам конспиративни теории. Веднага обърнах внимание конкретно на една книга – не за друго, а защото е протестантска – произхожда от фундаменталистките протестантски среди, Този факт включи червената лампичка в мозъка ми и взех за разглеждане вкъщи точно тази книга.

Втрещих се, докато разлиствах страниците. Книгата се нарича „Комитетът 300. Йерархия на конспирацията“ с автор д-р Джон Коулман. Явно е, че е пастор: знаем, че за тях е обичайно да поставят пред имената си своята академична степен. Издателството е ЕРА, а заедно с показалците, обемът на книгата е 327 страници, от които може да се прочете на практика всичко, каквото боледуващите от вирусите на конспиративните теории разпространяват сред нас.

В книгата пише за тайни общества, които формират единно световно правителство; за създаване на технологии, целящи контрол върху личността; за това, че рок музиката е специално създадена, за да трови съзнанието и подсъзнанието; за вредата от телевизионните предавания; за генетични манипулации, целящи пълно подчиняване на хората; за целенасочена развала на образованието, за съзнателно предизвикване на кризи тук и там… И, разбира се за това, че се създава нова световна религия, която коварно да подмени християнството.

С други думи, попаднах на цяла енциклопедия по „конспирология“, от която като вземеш каквито поискаш съставки, можеш и сам да си скалъпиш още една конспиративна теория. Или няколко – въпрос на въображение.

Естествено, според конспиративната матрица, трябва да има и жертва. Държава, която е била велика, все още е велика, но съзнателно бива отслабвана и изтощавана, но която единствена може да се противопостави на покварата, подготвяща бъдещата световна диктатура. За да се случи това, нейният народ трябва най-накрая да се осъзнае и да започне свещена борба – естествено, в защитата на „ценности“, и разбира се, на „съдбата на човечеството“.

Описаното дотук е едно към едно с всичко, което сме чели, чували и гледали. Остава само да бъде посочена великата „държава-мъченица“ и нейният колективно притежаващ месиански качества народ. Въз основа на нашия си опит веднага ще кажем: това са Русия и нейният „народ-богоносец“. И ще сгрешим. Според автора на тази книга единствената държава, която може да спаси света от повсеместната диктатура на конспираторите са … САЩ. И съответно – американците са месианската нация, която единствена може да се противопостави на Антихриста.

Наистина, потрес ще изпита всеки, разгърнал въпросната книга. Абсолютно същите страдания, за които родните конспиролози казват, че от тях жестоко страда Русия, авторът пренася върху тялото на САЩ. Абсолютно същите са постановките за отслабване на нацията, обществото и за унищожаване на националната държава. И както нашите конспиролози тръбят, че само Русия ще „спаси света“, въпросният автор вдъхновено заявява, че „световното спасение“ могат да извършат само САЩ.

Защо толкова подробно се спрях на тези неща? За да покажа по-ясно неизбежният извод: настанилата се в нашите среди конспиративна диващина не е създадена на родна почва, а е „вносна“. И за пореден път като „православно“ се представя нещо, чийто произход въобще не е от Православието. Както и за пореден път пределно ясен става фактът, че за основа на своите теории и идеологии, зилотстващите вземат аксиомите на крайното протестантство. Но нали уж тъкмо срещу протестантството толкова ожесточено се борят, а пък са лика-прилика с него?!

И накрая, като знаем вече произхода на конспиративно-теорийния вирус, докарващ душите до беснуване, ще можем по-ефективно да лекуваме боледуващите членове на църковното тяло така, както имунологът, след като е разбрал произхода и същината на веществения вирус, успешно създава ваксина срещу него.

Posted in Записки на свещеника, Публицистика

Вижте още: