Меню Затваряне

Празник в Пещерския манастир край Земен

Архим. Никанор Мишков

Архим. Никанор Мишков

В Третата неделя след Пасха бяха отслужени празнична св. Литургия и водосвет в Пещерския манастир „Св.Николай Летни“ и бе осветена новопостроената манастирска трапезария.

Светата литургия бе отслужена от и.д. игумен на манастира иконом Константин Стойчев, а литургийните песнопения бяха изпълнени на гръцки език от игумена на манастира „Св.Пантелеймон“ край Лариса архимандрит Никодим и братя на манастира.

Празничният водосвет бе извършен на открито и бе възглавен от архимандрит Никодим. Песнопенията на молитвеното последование бяха изпяти на български и гръцки език. Гръцкият игумен поръси вярващите със светена вода и се обърна към тях с думи на духовна подкрепа и утешение, като им пожела по-често да намират пътя към храма, както и да видят възобновяването на духовния живот в тази от древност прославена света обител.

На молитвените последования присъстваха г-н Михаил Златанов – кмет на община Земен, г-н Стефан Евтимов – кмет на с.Пещера, д-р Валентин Павлов, г-н Емил Костадинов – бивш областен управител на Перник и др.

Съслужението на духовниците от Българската патриаршия и Еладската архиепископия се превърна в израз на единството и единствеността на Църквата и свидетелство за нейния наднационален и приобщаващ характер. То бе възприето много добре и донесе голяма духовна радост на вярващия народ, стекъл се от близо и далеч на празника.

Малко по-късно в светата обител пристигна да се поклони и бившият премиер г-н Бойко Борисов, заедно с пернишките депутати г-н Георг Георгиев и г-жа Христина Георгиева.

Те присъстваха на освещаването на новопостроената манастирска трапезария, което бе извършено от архимандрит Никодим – игумен на манастира „Св.Пантелеймон“ край гр.Лариса, Гърция.

Posted in Епархийски новини, Новини, Светогорие

Вижте още: