Меню Затваряне

Празник на св. братя Кирил и Методий в Националната гимназия по полиграфия и фотография

Николинка Климукова

Отбелязване на празника на св. равноапостолни братя Кирил и Методий в Националната професионана гимназия по полиграфия и фотография в София

Д-р Николинка Климукова

Църковният празник на светите братя просветители – равноапостолните Кирил и Методий – 11 май, е от изключително значение за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. По дългодишна традиция на тази дата се изпращат абитуриентите, но тъй като тази година 11 май бе неучебен ден, на 10.05.2024 г. с водосвет и тържество бяха изпратени  юбилейният випуск в сто годишната история на гимназията. Водосвет отслужи прот. Георги Янъков от столичният храм „Покров Богородичен“. Той произнесе – напътстваща новото житейско начало на учениците – проповед с отчески насоки за техния нов самостоятелен път. Гимназията набляга на духовното развитие и подкрепа на своите възпитаници. Догодина се навършват 25 години откакто всички осмокласници изучават предмет „Религия“ в това училище.

В рамките на 11–24 май, църковния и държавен празник на светите Кирил и Методий, в галерия „Арт Муза“ в София беше открита, станалата  традиционна изложба „Учителите-художници на НПГПФ“. Тя е вдъхновена също от стогодишнината на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография и  двадесетгодишнината на галерия „Арт Муза“. 15 май бе избран за деня за откриване, като честван в Европа ден на семейството. Самата Национална гимназия  по полиграфия и фотография се възприема като едно семейство от своите неразделни клетки: ръководство, учители, служители и ученици, работещи в единомислие. 

Изложбата цели да покаже творчеството на преподавателите по живопис, рисуване, компютърна графика, графичен дизайн, компютърна анимация, фотография в ролята им на творческо вдъхновение за учениците. Беше изтъкнато, че пак в деня на семейството – 21 ноември, но на православното семейство и християнската младеж, в същата галерия бе наредена експозиция на младите таланти от гимназията. Облягането на традициите и връщането на бившите ученици в НПГПФ вече като учители и служителли, е добра тенденция.

Единадесет учители от гимназията се включиха в експозицията: Александър Сертев, Александра Илчева, Биляна Савова, д-р Боян Блажев, Иван Иванов, Милена Станков, д-р Николинка Климукова, Раймонда Пейчинова, д-р Сандра Блажева, д-р Стефан Маринов, Цветомир Крумов. Отново най-новите си платна показа и секретарката Яна Стоянова, също възпитаничка на НПГПФ. Най-младите преподаватели  и участници в изложбата, са завършили гимназията. Това са:  Цветомир Крумов, който се представи с шест компютърни рисунки, разкриващи духовността на човека и неговият разнообразен емоционален живот. Едни от творбите му интерпретира силата на Иисусовата молитва и част от подготвяната самостоятелна изложба. Специална голямоформатна картина “Светите братя българи Кирил и Методий” в текниката колаж, експонира постъпилата на работа само преди 3 месеца, млада учителка  Александра Илчева. Дългодишната преподавателка по живопис Милена Станков претворява в платната си  атмосферата на ателието и спецификата на творческия процес. Стефан Маринов споделя с публиката две свои фотографии от самостоятелната му изложба, преминла в Музея за история на София в края на миналата година. Иван Иванов се изявява в сферата на графичен дизайн, а Раймонда Пейчинова – в  компютърния дизайн. Класическа живопис с импресионистични нотки виждаме в платното на Сандра Блажева.

Николинка Климукова като преподвател по „Религия“ показа своя икона на Иисус Христос и демонстрира приемствеността в обучението по рисуване чрез собствените си етюди с човешки глави. Александър Сертев, Боян Блажев и Яна Стоянова участват с платна с разнообразна стилистика на абстартната живопис. Четирима от учителите имат защитена докторска степен в различни сфери на изкуството, което е доказателство за любовта им към науката, която страст биха могли да предат на своите възпитаници.

На откриването свири на пиано преподавателят от НПГПФ Стефан Маринов. Ария изпълни учителката по физика Маргарита Виденова и с народна песен поздрави присъстващите бившата ученичка Патра Цанкова – сега студентка 3 курс по библитекознание в Уни БИТ. Изложбата е открита за посещание до края на месец май.

Гомяма група ученици на НПГПФ участваха в св. Литургия на 19.05.25 в деня на награждаването на Националния синодален конурс „Петдесетница – Сошествие на Светия и Животворящ Дух“ в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Калоян Спасов от 10 клас взе поощрителна награда за рисунка и Александър Делчев от 9 клас спечели поощрителна награда за фотография. Творбите на наградните участници в конкурса ще бъдат включени в инициативата на Св. Синод „Деца рисуват за деца“. Събраните средства ще подпомогнат детското отделение към УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Рисунката на Калоян Спасов вече е откупена и неговият творчески труд е поел по пътя на една добра кауза.

Posted in Изкуство, Култура

Вижте още: