Меню Затваряне

Празник на св. Стефан в Истанбул

Д-р Николинка Климукова

Д-р Николинка Климукова

Поклонничко-просветническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската митрополия организира участие на група поклоници от България в празничната св. Литургия в българската църква „Св. Стефан“ (кр. на XIX в.), известна още като „Желязната църква“, разположена на брега на Златния рог в Истанбул – Турция.

Св. Литургия беше оглавена от вселенския патриарх Вартоломей I и епископ на Константинопол, в съслужение с епископ Тихон Тивериополски от българската Патриаршия. На клира пяха заедно с останалите певци водача на българската група доц. д-р Венцислав Каравълчев и проф. д-р Иван Желев като последния чете и Апостолскато четиво. Присъстваха г-жа Радослава Кафеджийска, съветник в Генералното консулство на България в Истанбул много миряни от православна общност на цариградските българи начело с председателя архонт Димитри Йотев, както и изтъкнати дарители на храма. Службата се води на църковнославянски и гръцки език, което е показно за единството на Христовата Църква, напознаваща предели в рамките на целия свят.

Патриарх Вартоломей I за пръв път от 78 години служи в  българския храм „Св. Стефан“ и подари икона и празнично евангелие с богатоукрасен обков на храма, а на всички миряни – иконичка със Св. Богородица, закрилница на Констатинпол и кръстче. Архимандрит Харалампий Ничев му подари архиепископска патерица.

Поклонническата група от Поклонничко-просветническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската Света Митрополия беше придружена от духовника свещеник Лука Младенов от храм „Света Троица“ в град Нови Искър. Те в ранното истанбулско утро веднага се включиха в  св. Литургия в храм „Св. Георги“ във Вселенската Патриашия преди да отидат на богослужението в Желязната църква „Св. Стефан“. Посетиха още Великата църква „Св. София“ и българската Екзархия със храма „Св. Йоан Рилски“.

Posted in Мисия

Вижте още: