Меню Затваряне

Празнични дни в Църногорския манастир с гости от Атон и Александрийската патриаршия

На 20 септмеври на посещение в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ в България пристигна делегация от Александрийската патриаршия – Птолемаидският митрополит Емануил, съпровождан от архим. Вартоломей Газетас, игумен на светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Апостол от братството на манастира, йеродякон Палама и монахиня Екатерина.

Митрополит Емануил е роден в Атина през 1956г. със светско име Ксенофонт Каяс. Заемал е различни църковни постове в диоцеза на Александрийската патриаршия, чийто предстоятел е Негово Блаженство Теодор II, Папа и Патриарх на Александрия и Цяла Африка. Александрийската патриаршия е една от най-древните апостолски църкви и е основана от св. апостол и евангелист Марк. Днес, във владение на патриаршията е и древната Александрийска библиотека.

След топлото братско посрещане на 20 септември, почетните гости от Александрийската патриаршия се срещнаха с областния управител на гр. Перник Людмил Веселинов. Делегацията разгледа и Минната дирекция и нейните експонати, а митрополитът изрази своето задоволство от видяното и благослови труда на областния управител и служителите на областната администрация.

На 21 и 22 септември 2023 г. Птолемаидският митрополит Емануил беше гост на Русенския митрополит Наум. Сутринта на 22 септември в катедралния храм „Св. Троица“ митрополит Емануил възглави св. Литургия в съслужение с Русенския митрополит Наум и Главиницкия епископ Макарий, храмовото духовенство и гостуващите свещенослужители. В края на богослужението архиереите размениха благодарствени слова и възпоменателни дарове.

На 23 срещу 24 септември в Църногорската св. обител „Св. св. Козма и Дамян“ братството и гостите на манаситра с много миряни, дошли на поклонение за деня на св. Силуан Атонски, отслужиха бдение по светогорски образец.

Празничникът на св. Силуан Атонски продължи на следващия ден – 24 септември с Божествена св. Литургия в чест на светеца. Единственият православен храм, посветен на св. Силуан, се намира в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. След литургията, на която съслужиха Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Велбъждския епископ Исаак, йеродякон Вартоломей и отците от братството и гостите, отслужиха и празничен водосвет в двора на манастира.

На 25 септември Софийският митрополит и Български патриарх Неофит прие почетните гости в своя кабинет, в сградата на Софийска света митрополия. На срещата те благодариха на Негово Светейшество за благословението да посетят България и Софийска епархия и да вземат участие в празника на св. Силуан Атонски в Църногорския манастир. По време на срещата митрополит Емануил предаде на патриарх Неофит поздрави от Александрийския патриарх Теодор.

В разговора бяха засегнати различни теми, свързани с духовното въздигане на православните християни по целия свят. В края на срещата патриарх Неофит подари на своите гости паметни подаръци за благословение и молитвен спомен.

На 25 септември вечерта, в салона на Софийска митрополия архим. Вартоломей изнесе духовна беседа, като отговори на въпроси на читатели на форума на Християнство.бг и въпроси, заданени от християни в социалните мрежи. Прилагаме беседата, излъчена на живо. Преводач от гръцки език е г-жа Анула Христова.

Posted in Светогорие

Вижте още: