Меню Затваряне

Предложение да се отнеме званието “почетен доктор на ВТУ” на Владимир Путин

Проф. дфн д-р Живка Колева-Златева, ръководител катедра “Обща лингвистика и старобългаристика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, е публикувала на профила си във фейсбук съобщение до преподавателите и служителите на Великотърновския университет с предложение до Ректора на ВТУ относно отнемане на почетното звание “почетен доктор на ВТУ” на руския президент Владимир Путин. Ето и текстът на обръщението:

До преподавателите и служителите на ВТУ

Колеги, по идея на Сава Василев и Елена Налбантова съставихме следното предложение до Ректора на ВТУ относно отнемане на почетното звание „почетен доктор на ВТУ“ от Путин. Можете да подпишете предложението през служебните си профили на този линк – https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx…

Уважаеми г-н Ректор,

Предлагаме да бъдат предприети незабавни действия за отнемане на почетното звание „почетен доктор на ВТУ“ от президента на Руската федерация Владимир Путин, което му беше присъдено с Решение на АС на ВТУ от 26 януари 2009 г. Името на Университета не трябва да бъде петнено с подкрепата на диктатор, който погазва нормите на международното право, за когото човешкият живот и националният суверенитет нямат стойност, който дръзна да отправи и ядрена заплаха към човечеството! Такъв човек няма нищо общо с академизма и принципите, на които служим – култ към знанието и човека; духовна култура и образование в името на любовта, съзиданието, вярата в доброто. Ето защо Ви молим да подложите на гласуване от АС на ВТУ това предложение по обичайния за такива случаи институционален ред!”

В коментарите под публикацията има и предложение да бъде направена петиция, за да се включат бившите и настоящи възпитаници на университета.

Преди два дни БНР съобщи, че организацията на партия „Зелено движение“ във Велико Търново също е излязла с декларация, чрез която призовава Академичния съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ да отнеме на руския президент Владимир Путин присъденото преди 13 години звание почетен доктор.

Както беше споменато по-горе, Владимир Путин става Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет с решение на Академичния съвет от 26 януари 2009 г. Предложението е на тогавашния ректор проф. Пламен Легкоступ, когато Путин е отдавна министър-председател на Руската федерация.

„Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепата към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо“, се посочва в декларацията.

За мотивите за отнемане на почетното докторско звание на Путин, Роман Рачков, съпредседател на “Зелено движение” – Велико Търново, заяви:

„Мотивите за връчването на това почетно звание – за приноса към опазването на световния мир. От днешна гледна точка и дата това звучи меко казано цинично“.

Роман Рачков посочи, че искането не е намеса в автономността на университета. Декларацията е депозирана във ВТУ на 28 февруари.  

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: