Меню Затваряне

Представители на РПЦ и Галската митрополия подписаха “споразумение за единство”

Йерарсите на Руската архиепископия в Париж, които преминаха към юрисдикцията на Московската патриаршия през 2019 г., и Галската митрополия на Константинополската патриаршия подписаха на 4 декември (Въведение Богородично, ст. ст.), споразумение за прекратяване на конфликта между двете юрисдикции във Франция. „Името на Църквата не е име на разделение, а на единство“, се казва в документа, публикуван на официалния уебсайт на Руската архиепископия .

„Страните нямат претенции една към друга, нито правни, нито материални“, свързани с разпределението на църкви, които преди това са били част от единната Руска архиепископия (екзархия) на Константинополската патриаршия. „Всяка от общностите на бившата екзархия решава независимо дали да принадлежи ъкм Архиепископията (която запазва своя легален статут, въпреки смяната на патриаршията) или на Митрополията на Галия“ – се казва в споразумението.

Авторите на документа уверяват, че са се помирили напълно и „гарантират братско църковно съжителство на общностите от различните митрополии в Европа“. Те призоваха духовенството и паството си да си простят един на друг и да възстановят единството.

Споразумението беше първият документ от този вид, подписан от йерарсите на Московската и Константинополската патриаршии след официалното прекъсване на общението между тях от страна на РПЦ-МП през 2018 г., отбелязва Credo.Press. От страна на РПЦ-МП документът е подписан от митрополит Йоан (Дубнински).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: