Меню Затваряне

Спомен за стареца Ефрем Аризонски

Старецът Ефрем Аризонски почина в 7.00 ч. наше време на 91-годишна възраст.

Роден е на 24 юни, 1928 г. във Волос, със светско име Йоанис Мораитис. Прекарва детството си в бедност, помагайки на баща си в работата  и винаги следвайки благочестивият пример на майка си, която по-късно става монахиня Теофания.

На 14-годишна възраст започва да копнее за монашество, но не получава благословия от духовника си да замине за Света гора, докато не навърши 19 години. След пристигането си на Атон на 26.09. 1947 г., отива направо при стареца Йосиф (Исихаст), в пещерата на св. Предтеча, който го приема в братството си и го подстригва (за монах).

Под духовното ръководство на стареца, монах Ефрем е ръоположен за дякон и след това за йерей. Животът на братството на стареца Йосиф е бил много строг и аскетичен. След смъртта на стареца Йосиф, на 15 авагуст 1959 г. около стареца Ефрем се събират монаси под негово духовно ръководство.

7

През 1973 г. братството се премества в манастира „Филотей“, на който старецът става игумен. Поради репутацията му братството се разраствало. От Св. Кинотис (управление) на Света гора е помолен да възроди и обслужва много манастири на Атон, които страдат от оскъдица като: „Ксиропотам“, „Констамонит“ и „Каракал“, които се намирали под духовното му ръководство.

В Гърция има и много други под духовното ръководство на стареца Ефрем, като манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Серес, „Св. Богородица Пътеводителница“ в Портария (Волос) и този на „Св. арх. Михаил“ – бивш метох на „Филотей“ (о-в Тасос).

През 1979 г. старецът Ефрем Аризонски пристига в Канада по здравословни причини. Веднага започват медицински изследвания, като същевременно той изповядва и проповядва на гръцки емигранти. Пастирската му дейност в Канада стига до Америка и тогава се заражда идеята за създаване на манастири там, така че гръцката диаспора да има постоянна опора и духовно обезпечение.

В действителност основани са два мастира: единият е в Монреал (Канада), а другият е в Питсбърг (САЩ). Последвало основаване и на други манастири, като резултатът е 19 манастири и два, които се изграждат в момента. Старецът продължил да бъде духовен отец на манастирите в Атон, а също и на 8 женски манастира в цяла Гърция, но поради невъзможността си да остане игумен на манастира Филотей, заради продължителното си отсъствие в Северна Америка, се оттегля през 1990 г.

В Америка до днес старецът Ехрем основава 19 манастира – 17 в САЩ и 2 в Канада (мъжки и женски), които са под юрисдикцията на Гръцката Архиепископия в САЩ и Канада, от които два са във Флорида, два в Тексас, два в Чикаго, два в Южна Каролина, един в Ню Йорк, един във Вашингтон, един в Пенсилвания, един в Калифорния, един в Илинойс, един в Мичиган, един в Торонто и един в Монреал, които са посветени на Христос, Св. Богородица и различни светии. Изгражда и старчески дом.

До днес, 8 декември, старецът Ефрем пребиваваше в манастира на св. Антоний в Аризонската пустиня, близо до гр. Финикс, столицата на Аризона. Създаването и изграждането на манастира „Св. Антоний“ започва през 1995 г. Манастирът е мъжки и функционира с 35 монаси от различни националности, с игумен светогорският йеромонах  Паисий.

76771519_212911023042943_8799949318724255744_n-732x672
В средата на снимката, с бастуна е старец Йосиф ( Исихаст ), до него вдясно (наше ляво) е схимонах Арсений (Исихаст), негов сподвижник до края на живота му. Прави на снимката са: първият – старецът Харалампий, бъдещ игумен на манастира Дионисий, четвъртият – стареца Йосиф Ватопедски, петият е родният брат на стареца Йосиф (Исихаст), схимонах Атанасий и последния вдясно е старецът Ефрем Аризонски.

Манастирът „Св. Антоний“ е с площ от 2000 дка и е посещаван ежедневно от много поклонници от цял свят;  киновиен е (общежитиен) с 5 храма: на св. Антоний, на св. Нектарий, на св. Никола, който е изграден от камък, на св. Серафим, на св. Димитър (руски тип) и на св. Георги.

На хълм в близост до манастира е изградена и църквата на св. прор. Илия в синьо и бяло, подобна на църквите на о-в Санторини. Манастирът осигурява храна за бедните и създава фондация за бедни и изоставени жени в гр. Тусон.

Монасите от Гърция са малко, по-голямата част са местни православни американци от различни националности и новообръщенци. Служи се на гръцки език, тъй като всички монаси учат гръцки и византийска музика. Монасите следват точно и прилагат византийски типик, традиционен, с последованията, бденията и молитвите от живота на Атон.

Източник: vimaorthodoxias.gr

Филм за стареца Ефрем Аризонски

Източник: Видеоканал на “Православен свят” в YouTube

Превод и подготовка на материала: Димитър Ходжев

 

Posted in Светогорие, Святост, Скръбна вест, Съвременна святост

Вижте още: