Меню Затваряне

“Суша” на Яни Калиакренски беше представена в Каварна, Добрич и Шабла

Атанас Димитров-АтаДим

През 2020 г. се навършиха 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. По този юбилеен повод, с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи, бе преиздаден сборникът разкази „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.

Предстои отбелязването и на още една годишнина: през септември т.г. се изпълват 105 години от Добруджанската епопея – една военна епопея, осъдена на забрава в продължение на десетилетия. Тя е пример за изумителния героизъм на войници и офицери, на талантливи командири и на най-обикновени хора, защитаващи своята земя с достойнство и себеотрицание – за да бъде Добруджа българска. В памет на това историческо събитие и като продължение на реабилитацията – обществена и литературна на Калиакренски, отново с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи, се преиздава повестта му „Суша“ (1929).

Яни Калиакренски изцяло свързва живота си с Добруджанския край. Радетел е за Свободна Добруджа, която отстоява с журналистическото си и писателско перо. Той е основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

Изданието е с предговор от изтъкнатия български литературен историк, критик и писател проф. дфн Сава Василев, който споделя: Сега книгите на Яни Хаджиянев – Калиакренски заживяват втори живот. Реално погледнато за днешния, а и за вчерашния читател, те са новопоявяваща се литература. Повестта „Суша“ (1929) изпреварва с няколко години сборника „Добруджанци“ (1934). Излиза през същата година, когато се печатат разказите от книгата „Смехът на Добруджа“. В отлика от тях „Суша“, още на равнище заглавие, задава друга емоционална гама. Съдържанието изцяло го потвърждава. В основата на сюжета стои природно бедствие, променило драматично съдбата на героите. Яни Хаджиянев ни потапя в атмосфера на драматично очакване. При по-внимателен прочит на повестта разбираме, че страда не само природата. В света на човеците бродят излъгани очаквания, попарени надежди – все следи от хищните зъби на дипломатическата суша, пиеща влагата на народите. (…) Финалът [на книгата] остава отворен. Като вратата, през която долита „ясният звънлив смях на Еленка“. Има място за надеждата – точно толкова, колкото е нужно, за да се провре през процепа и на вратата, и на поколенията – на селото и града, на доброто и злото.“

Илюстрациите към сборника отново са дело на известния наш художник и карикатурист – каварналията Любомир Михайлов.

Идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Книгата е съобразена с изискванията на съвременния български правопис.

Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра. Също така и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено миналата година и със сборника разкази „Добруджанци“.

Повестта „Суша“ беше представена в четири добруджански града – Каварна, Добрич, Шабла и Балчик.

От инициираните две предложения през миналата година –  за удостояване на Яни Калиакренски със званието „Почетен гражданин на Каварна (посмъртно) и обособяване и именуване на площад „Яни Калиакренски“, до този момент, успешно бе финализирано първото. На 28-ото тържествено заседание на Общинския съвет в Каварна, проведено на 21 май 2021 г., Яни Калиакренски беше посмъртното удостоен със званието „почетен гражданин на гр. Каварна“ със следното становище: „На основание чл. 21, ал. 1, т. 22 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с отстояване на свободата и българския характер на Добруджанския край и за заемане на почетно място в паметта на героите на Каварна, Общински съвет – Каварна удостоява Яни Калиакренски с почетно гражданство (посмъртно).“

Продължават дейностите по втората инициатива и се надяваме, че в скоро време в Каварна ще има още едно място за преклонение и възпоменаване – на паметта, на българщината и на силата на духа.

Пътят продължава… Продължаваме и ние да вървим по него.

Posted in Култура, Новини, Новини от страната

Вижте още: