Меню Затваряне

Представяне на книгата “Суша” на Яни Калиакренски

На 5 август 2021 г., от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ Атанас Димитров – АтаДим ще представи новото издание на повестта „Суша“ (1929) на Яни Калиакренски. Идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Илюстрациите към сборника отново са дело на известния наш художник и карикатурист – каварналията Любомир Михайлов. Книгата е съобразена с изискванията на съвременния български правопис. През септември т.г. се навършват 105 години от Добруджанската епопея – една военна епопея, осъдена на забрава в продължение на десетилетия.

В памет на това историческо събитие и като продължение на реабилитацията – обществена и литературна на Калиакренски, отново с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи, се преиздава повестта му „Суша“ (1929).Изданието е с предговор от изтъкнатия български литературен историк, критик и писател проф. дфн Сава Василев, който споделя: „ Сега книгите на Яни Хаджиянев – Калиакренски заживяват втори живот. Реално погледнато за днешния, а и за вчерашния читател, те са новопоявяваща се литература”.

Повестта „Суша“ (1929) изпреварва с няколко години сборника „Добруджанци“ (1934). Излиза през същата година, когато се печатат разказите от книгата „Смехът на Добруджа“. В отлика от тях „Суша“, още на равнище заглавие, задава друга емоционална гама. Съдържанието изцяло го потвърждава. В основата на сюжета стои природно бедствие, променило драматично съдбата на героите. Яни Хаджиянев ни потапя в атмосфера на драматично очакване. При по-внимателен прочит на повестта разбираме, че страда не само природата. В света на човеците бродят излъгани очаквания, попарени надежди – все следи от хищните зъби на дипломатическата суша, пиеща влагата на народите. (…)

Финалът [на книгата] остава отворен. Като вратата, през която долита „ясният звънлив смях на Еленка“. Има място за надеждата – точно толкова, колкото е нужно, за да се провре през процепа и на вратата, и на поколенията – на селото и града, на доброто и злото.“Яни Калиакренски изцяло свързва живота си с Добруджанския край. Радетел е за Свободна Добруджа, която отстоява с журналистическото си и писателско перо. Той е основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра. Също така и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено миналата година и със сборника разкази „Добруджанци“. Повестта „Суша“ ще бъде предтавена през м. август т.г. в четири добруджански града – Каварна, Добрич, Шабла и Балчик.

Представянето на книгата е отразено и във фейсбук, където можете да заявите участие.

Posted in Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: