Меню Затваряне

Предстои Биенале на църковните изкуства във Велико Търново

Предстои седмото издание на Биенале на църковните изкуства във Велико Търново, на което 91 творци от България и Европа ще представят общо 173 творби. Те ще бъдат изложени от 18-ти октомври до 6 ноември в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица.

Официалното откриване и връчването на наградите на биеналето ще бъде на 18 октомври от 17 ч. В експозицията са включени творби на съвременни автори в областта на църковните изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, графика, мозайка, миниатюра, текстил, утвар и др.

На биеналето тази година има и участник от Габрово с пощенско филателно издание “120 години от рождението на българския патриарх Кирил”, което включва пощенска марка, винетка, плик и специален печат.

Заедно със съвременното църковно изкуство в изложбените зали ще бъдат показани и възрожденски икони от галерията “Христо Цокев” в Габрово, “Асен и Илия Пейкови” в Севлиево, РИМ – Велико Търново, които са партньори на форума.

Биеналето има конкурсен характер и в него участват творби на автори, одобрени предварително в няколко етапа. Първоначално участниците изпращат репродукции по електронна поща, а комисията е допуснала 91 участника, от които 52-ма са от България и 39-има от Сърбия, Гърция, Румъния, Северна Македония, Австрия, Русия, Украйна с общо 173 творби.

В биеналето участват също и творби на ученици от художествените гимназии в Трявна, Севлиево и Сливен.

Форумът се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов.

Организатори са катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Община Велико Търново, която съфинансира проекта като събитие от Културния календар на общината за 2021 година.

В организацията участват и много партньори: СБХ – Велико Търново, Великотърновска митрополия, Сдружение “Икона”, фондация “Дякония и мисия”, Православен център “Проф. Тотю Коев”, Регионална библиотека “П.Р. Славейков”, “Демакс” АД.

Предвидени са следните награди:

  • Награда на Община Велико Търново в размер на 1000 лв.;
  • Награда на ВТУ в размер на 500 лв.;
  • Награда на СБХ – творба от фонда;
  • Награда на “Демакс” АД – 600 лв.;
  • Награда на РБ “П. Р. Славейков” – 500 лв.

Биеналето ще приключи с издаване на двуезичен електронен каталог на български и английски език на университетското издателство с международна редакционна колегия, чиито главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова.

Откриване на изложбата: 18 октомври 2021 г. (понеделник) от 17 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.

Posted in Изкуство, Култура, Новини, Новини от страната, Църковни изкуства

Вижте още: