Меню Затваряне

Предстои освещаване на нов храм в Габрово

На 1 ноември (неделя) в деня на св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян предстои освещаването на новия храм “Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всички габровски мъченици” в гр. Габрово.

Идеята за построяването на храма е от от 90-те години на миналия век, когато кв. “Младост” се разраства и жителите му искат свой молитвен дом. Зад нея застава Община Габрово и предоставя безвъзмездно терен за строежа. Първата копка е през октомври 2010 г., а през 2016 г. стартират строителните дейности – положени са основите и е изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта.

Кв. “Младост” е голям и нов квартал, в който живеят много млади хора, с училища и детски градини, с комплекси за детски отдих и забавления. През лятото на 2018 г. бяха осветени камбаните на храма, а за довършителни дейности беше обещана държавна помощ в размер на 300 000 лева.

В Габрово не е строен нов храм в продължение на 100 години. Освен средствата от бюджета за довършване на храма, гласувани през 2018 г., в него са вложени и дарения от габровци в размер на 720 000 лева, а през същата година за 8 месеца са събрани допълнителни 100 000 лв. за външната изолация, прозорците и отводняването. Община Габрово се грижи за озеленяването, облагородяването и осветлението в района около храма.

В дните до освещаването на храма ще запознаем читателите с повече подробности около неговия строеж и окончателното му завършване.

По материали от Daily Gabrovo

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: