Меню Затваряне

Предстоятелите на ПЦУ и на УПЦ поздравиха новоизбрания патриарх Даниил

Предстоятелите на двете поместни православни църкви в Украйна: митрополит Епифаний (Православна църква на Украйна) и митрополит Онуфрий (Украинска православна църква) и поздравиха Негово Светейшество Даниил с избора му за Български патриарх и Софийски митрополит.

До Негово Светейшество ДАНИИЛ,

Български Патриарх и Софийски Митрополит,

Предстоятел на Българската Православна Църква

Ваше Светейшество!

От името на Православна църква на Украйна и от свое име Ви поздравявам по повод избирането и интронизацията Ви на свещения престол на Българските Патриарси.

Главата на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, по Своето неизречимо провидение, чрез съборния избор, Ви призова към високото и отговорно служение като Предстоятел на древната и прославена от много подвижници и светци поместна Българска православна църква. Поздравявайки Ваше Светейшество по повод възшествието Ви на Патриаршеския престол, молитвено Ви желая крепко здраве, благословени години на ползотворно служение за благото на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие.

Двете наши църкви са дъщери на Великата Христова Църква в Константинопол, от която Българският свети цар Борис и Киивският свети велик княз Володимир са приели кръщение за своите народи, като са ги включили в общото европейско цивилизационно пространство. За запазването и защитата на този християнски и европейски избор и на собственото си уникално място в историята, и България, и Украйна са платили висока цена.

Между църквите на България и Украйна от началото на разпространението на Христовото Евангелие по нашите земи, съществуват дълбоки духовни и културни връзки. С благодарност поменаваме покойния Патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската православна църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света.

Ние се молим за Вас и за Българската православна църква и молим за Вашите молитви за нашата Поместна църква и Украйна.

С любов в Христа,

Епифаний, Митрополит Киивски и на цяла Украйна, Предстоятел на Православната Църква на Украйна

Поздравления на Негово Блаженство Митрополит Онуфрий

Ваше Светейшество!

Искрено поздравявам Ваше Светейшество за избирането му на Първосвещеническия престол на Българските патриарси! Светият Дух яви Своята всеблага воля за цялата пълнота на Българската православна църква, като Ви постави на високия светилник на Патриаршеското служение. Венецът на първосвещеничеството, който е положен на Вашата глава, е истинското изразяване на пълното доверие на епископата, клира, монашеството и православния народ на България, което Вие заслужихте със своето достойно житие и християнска мъдрост, а Вашата искрена вяра в Христос и самоотвержена любов към ближните станаха украса на Христовата Църква.
Днес върху Вас е възложено ново послушание, което изисква много сили, търпеливо внимание и добре обмислени решения. Всичко това може да се съчетае само с търпелива молитва и пълна саможертва за всички, които ни заобикалят.

Ярък пример за такова служение бяха Вашите блаженнопочивши предшественици патриарсите Кирил, Максим и Неофит. В този знаменателен ден на Вашия избор, от името на цялата пълнота на Украинската православна църква, сърдечно пожелавам на Ваше Светейшество благодатната помощ на Бога в първосвещеническото Ви служение, добро здраве, духовна сила и благословено дълголетие. Нека Всеблагият Господ щедро надарява със Своята милост и благодат Вас и всички верни, които са под Вашия патриаршески омофор.

С почтителна любов в Христа,
Онуфрий, Митпополит на Киев и на цяла Украйна,
Предстоятел на Украинската православна църква,
30 юни 2024 година
гр. Киев

–––––

Източници: ПЦУ, УПЦ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: