Меню Затваряне

Предстоятелите на църквите в Йерусалим с призив за мир и справедливост

Патриарсите и главите на църквите в Йерусалим се обединяват в призив за мир и справедливост на фона на разрастващото се насилие

Йерусалим, 7 октомври 2023 г.

Светата земя – място, свещено за безброй милиони хора по света, в момента е потънала в насилие и страдание, дължащи се на продължителния политически конфликт и плачевното отсъствие на справедливост и зачитане на човешките права. Ние, патриарсите и главите на църквите в Йерусалим, неведнъж сме призовавали за важността на зачитането на историческото и правно статукво на светите места. В тези трудни времена ние се събираме, за да издигнем гласа си в единство, повтаряйки божественото послание за мир и любов към цялото човечество.

Като пазители на християнската вяра, дълбоко вкоренена в Светите земи, ние сме солидарни с хората от този регион, които понасят опустошителните последици от продължаващите конфликти.

Нашата вяра, която се основава на учението на Иисус Христос, ни задължава да се застъпваме за прекратяване на всички насилствени и военни действия, които нанасят вреда както на палестинските, така и на израелските цивилни граждани.

Ние недвусмислено осъждаме всички действия, насочени срещу цивилни граждани, независимо от тяхната националност, етническа принадлежност или вяра. Подобни действия са в разрез с основните принципи на хуманността и учението на Христос, който ни моли да „обичаме ближния си като себе си“ (Марк 12:31).

Горещо се надяваме и се молим всички заинтересовани страни да се вслушат в този призив за незабавно прекратяване на насилието. Умоляваме политическите лидери и властите да започнат искрен диалог, и да търсят трайни решения, които да насърчават справедливостта, мира и помирението за народа на тези, които са понасяли бремето на конфликта твърде дълго.

В качеството си на духовни водачи ние протягаме ръце към всички страдащи и се молим Всемогъщият да даде утеха на страдащите, сила на уморените и мъдрост на тези, които са във властови позиции. Призоваваме международната общност да удвои усилията си, за да посредничи за постигане на справедлив и траен мир в Светите земи, основан на равни права за всички и на международна легитимност.

Нека помним думите на апостол Павел: „Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир“ (1 Кор. 14:33).

В духа на това божествено послание умоляваме всички да работят неуморно за прекратяване на насилието и установяване на справедлив и траен мир, който ще позволи на Светата земя да бъде фар на надежда, вяра и любов за всички.

Нека благодатта на нашия Господ Иисус Христос, Божията любов и общението на Светия дух да бъдат с всички нас в тези трудни времена.

————–

Превод: Иво Койчев

Posted in Споделено от форума

Вижте още: