Меню Затваряне

Предстоят санкции на САЩ срещу Русия за нарушаване на религиозната свобода в Крим

Институтът за религиозна свобода съобщава, че на 18 ноември 2020 г. камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса на САЩ) е гласувала в подкрепа на “Закон за подкрепа на религиозната свобода в Украйна” (тук), който цели да привлече Русия към правосъдие заради нарушаването на религиозната свобода в Донбас и Крим.

За да може този закон да се приеме, Сенатът на САЩ трябва да гласува за него, след което ще бъде предаден на президента на САЩ за подпис. Американската комисия за международни религиозни свободи (USCIRF) призова сенаторите да разгледат инициативата възможно най-скоро.

“Закон за подкрепа на религиозната свобода в Украйна”  предвижда включването на Русия в списъка на “страни с особено значение” съгласно Международния закон за религиозна свобода (IRFA). Това предвижда допълнителни икономически и политически санкции срещу Русия от президента на САЩ и Държавния департамент на САЩ, насочени към възстановяване на религиозната свобода в Донбас и Крим.

Законопроектът също така предвижда санкции, свързани с получаване или отнемане на издадени преди това визи за Съединените щати за всички чужденци, които, докато са работили за руското правителство, са отговорни пряко или косвено за извършването на особено тежки нарушения и преследване на религиозната свобода в окупираните части на Украйна, които са под контрола на неправителствени въоръжени групи. Санкциите могат да се прилагат и спрямо останалите членове на семейството (съпруга и деца) на такива нарушители.

През месец май 2020 година, 50 участници в Кръглата маса за религиозната свобода в Украйна издадоха съвместна резолюция, в която се посочва, че Русия е отговорна за нарушаването на религиозната свобода в окупирания Крим и Донбас (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: