Меню Затваряне

Преждеосвещена св. Литургия в Нигрита

Архим. Никанор Мишков

Архим. Никанор Мишков

Преждеосвещена св. Литургия ще се отслужва всяка вечер от 17:30 ч. през тази седмица, докато трае поклонението пред десницата на св. Нектарий Егински.

Литургията на Преждеосвещените дарове ще бъде отслужвана според древната богослужебна практика вечерта, тоест във времето, предписано от Типикона (тъй като се предполага, че се извършва след вечернята).

Желаещите да се причастят на тези литургии трябва да се въздържат от храна и напитки в продължение на шест часа, т. е. от около обяд на същия ден. Тези, които трябва да приемат лекарства в строго определено време, или ако им е вредно да се въздържат от пиене на вода (при водно-солев режим, предписан от лекар), нека да обсъдят този въпрос със своя изповедник.

Каним всички, които желаят в дните до петък да се полонят на мощите на св.Нектарий Егински, да се помолят на тази служба.

+++

През дните на Великия пост ритъмът на живота на Църквата се променя.

Най-тържествената служба – Литургията, не се извършва в делничните дни, които са посветени на чисто покайна молитва. В сряда и петък се служи литургия на Преждеосвещените дарове.

Първото споменаване на тази специална служба датира от VI век. През VII век Шестият вселенски събор утвърждава всеобщото отслужване на литургията на Преждеосвещените дарове в дните на св. Четиридесетница. По своята форма това е вечерня, по време на която се четат някои молитви от литургията и се извършва причастяване с предварително осветени Дарове по време на пълната св. литургия, извършена по-рано.

Авторството на чина на литургията на Преждеосвещените дарове се приписва на св. Григорий Двоеслов, папа Римски, живял през VI век. Въпреки това има доказателства, че такава непълна литургия е била отслужвана и през по-ранните векове, а в VI век нейният чин е окончателно закрепен.

Богослужението се състои от Великопостна вечерня, към която се добавят част от молитвите на литургията на вярващите, но без молитви за освещаване на светите Дарове (тъй като те са предварително осветени). По време на тази служба се чуват и специални молитви: „Да се ​​изправи молитвата ми…“ и „Сега небесните сили невидимо служат с нас“. Последното се пее вместо Херувимската песен.

Друга забележителна особеност на тази служба е, че тя е придружена от земни поклони (в съвременната практика са заменени с поясни). Те се извършват от молещите се в най-тържествените моменти на службата.

Литургията на Преждеосвещените Дарове се отслужва само в дните на Великия пост – в сряда и петък, както и в дните на най-значимите за Църквата паметни дати, падащи се през седмичните дни на Светата Четиридесетница: денят на паметта на преподобна Мария Египетска (четвъртък на петата седмица на Великия пост), Първото и Второто намиране на главата на св. пророк Йоан Кръстител, празникът на четиридесет Севастийски мъченици (ако тези дни не са събота или неделя, когато се отслужва пълната литургия), дните на храмовите празници, както и в първите три дни от Страстната седмица.

От съдържанието на тази служба следва, че първоначално тя е извършвана вечерта. Практиката вярващите да се причастяват вечер датира от раннохристиянските агапи – съвместните “вечери на любовта”, в края на които всички се причастяват. Всъщност, исторически тайнството на Евхаристията е установено точно вечерта: апостолите се причастяват в края на Тайната вечеря, а след това тайнство те веднага, „като пеят, отиват на Елеонската планина“ (Мат. 26:30; Марк 14:26), където трябвало да прекарат последната си нощ преди страданията на Спасителя на кръста.

С течение на времето се развива традицията преди причастие да се спазва евхаристиен пост – той продължава най-малко шест часа до момента на приемане на светите Дарове. По време на него християните напълно се въздържат не само от храна, но и от вода. Изключение се прави само за болните хора, които трябва да приемат лекарства.

Posted in Светогорие

Вижте още: