Меню Затваряне

Презентация на книга за о. Авакум Вакаров се състоя в англикано-православното братство в Оскфорд


В Оксфорд, в офиса на Англиканско-православното общество „Свети Албан и св. Сергий” на 4 октомври 2023 г. се проведе лекция за историята и духовното наследство на атонското монашество на Света гора през ХХ век. В рамките на събитието се проведе представяне на англоезичната книга на украинския историк Сергий Шумило „Старецът Аввакум от Света Гора. Житие на атонския йеросхимонах Аввакум (Вакаров) – за украинския атонски старец Авакум (Вакаров), който по произход е от Закарпатието и е ученик на известния православен светец св. Силуан Атонски (Книга за украинския атонски подвижник Авакум Вакаров беше представена в Оксфорд • Християнство.бг).

Презентацията бе изнесена от автора на книгата, директора на Международния институт за атонско наследство в Украйна д-р Сергий Шумило и декана на Православния богословски факултет на Университета в Прешов в Словакия прот. д-р Стефан Пружински. На събитието присъства и председателят на борда на директорите на Института по православни изследвания към университета в Кеймбридж и генерален секретар на сдружението „Свети Албан и св. Сергий“ (Оксфорд, Великобритания) прот. Стивън Плат. На събитието присъства и професорът от Оксфордския и Лондонския университети Димитри Кономос, който отдавна е съветник на британското кралско семейство по православните въпроси, от 1995 г. е избран за президент на Световната федерация на православната младеж „Синдесмос“ и е ръководител на секцията за опазване на околната среда на Световния съвет на църквите (ССЦ). Към събитието се присъединиха и преподавателите от Оксфордския университет Серафима Константиновская, Марина Самсонова и др.

Лекцията и представянето на книгата се състояха в залата, където са говорили и проф.Николай Зернов, прот. Георгий Флоровски, митр. Антъни Блум, митр. Калистос Уеър и др.

Англиканско-православно дружество (братство) „Св. Албан и св. Сергий“ (на английски: Fellowship of Saint Alban and Saint Sergius) е английска икуменическа организация, създадена с цел диалог и сближаване между Англиканската и Православната църква. Започва през 1927 г. на англиканско-православната студентска конференция, проведена в Сейнт Олбанс. От английска страна водещата фигура е епископ Чарлз Гор. От православна страна активно участват преподаватели и студенти отБогословския институт „Св. Сергий“ в Париж, по-специално проф. Николай Зернов, прот. Сергей Булгаков, прот. Георгий Флоровски, проф. Лев Зандер, епископът на Константинополската патриаршия Касиан Безобразов и др. Окончателното оформяне на братството става по време на Втората англиканско-православна студентска конференция (27 декември 1927 г. – 2 януари 1928 г.). Съпредседатели са англиканският епископ Уолтър Фрийър и екзархът на Константинополската патриаршия митрополит Евлогий (Георгиевски). Заместник-председател беше проф. прот. Сергей Булгаков. През 1949 г. Антъни Блум (митр. Антоний Сурожки) става капелан на братството. В работата му активно участват известни богослови като проф. Владимир Лоски, Симеон Франк, митр. Калистос Уеър и др.

Представената книга за украинския атонски старец Аввакум (Вакаров) е съвместно издание на Международния институт за светогорско наследство в Украйна и британското дружество „Приятелите на Атон“. Това е едно от последните издания, осъществени, докато е жив митрополит Калистос и книгата тзапочва с негово благословение и встъпително слово. Старецът Аввакум (Вакаров; 1899–1972) е ученик на известния православен светец св. Силуан Атонски и сподвижник на св. Софроний (Сахаров) от Есекс. Поддържа близки отношения и със св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсакаливит, еп. Василий Кривошеин, еп. Касиан Безобразов и еп. Антъни Блум.

През следващите дни деканът на Православния богословски факултет на Прешовския университет в Словакия прот. д-р Стефан Пружински и директорът на Международния институт за атонско наследство д-р Сергий Шумило посетиха Института за православни християнски изследвания (IOCS) към университета в Кеймбридж, където проведоха разговори за сътрудничество с директора на IOCS о. Драгош Хореску и академичният директор на IOCS д-р Кристоф Шнайдер.

Те посетиха и православния патриаршески ставропигиален манастир „Св. Йоан Кръстител“ в окръг Есекс, основан през 1959 г. от атонския подвижник св. Софроний (Сахаров). Манастирът е със статут на Патриаршеска ставропигия под юрисдикцията на Константинополската вселенска патриаршия и е най-големият православен манастир във Великобритания. По време на посещението си в манастира гостите от Украйна и Словакия се срещнаха с игумена на манастира архимандрит Петър (Вризас), с когото се договориха за сътрудничество и провеждане на съвместни духовно-просветни прояви.

В Лондон директорът на Международния институт за атонско наследство д-р Сергий Шумило се срещна с Тиатирския архиепископ Никита, който ръководи Архиепископията на Тиатира и Великобритания към Вселенската патриаршия на Константинопол е президент на Конференцията на европейските църкви.

———-
Източник: Международен институт за Атонско наследство

Posted in Нови книги, Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: