Меню Затваряне

Президентът на Египет подари място за храм на Александрийската патриаршия

Египет строи своя нова административна столица, в която ще има и православен храм на Александрийската патриаршия, съобщава Orthodox Times.

Това ще бъде най-голямата, най-новата и най-луксозната столица в света, намираща се на 45 км от сегашния административен център в Кайро. Проектът, в който са ангажирани 200 000 работници, е един от мегапроектите на президента на Египет Абдел Фатах Сиси от първия му мандат.

Новата египетска столица, която трябва да замени античния Кайро, ще има улична мрежа от общо 650 км2 и в нея ще живеят и работят 6,5 милиона души, живеещи в 20 квартала с общо 20 небостъргача. Един от небостъргачите ще бъде най-високият в цяла Африка. Строителството се изпълнява от компания, която е 51% собственост на египетските военни, а останалите 49% са на строителното министерство.

С решение на египетския президент Абдел Фатах Сиси, Александрийската патриаршия придобива там свое собствено пространство, върху което да построи църква. Подарената площ е 6000 м2 за храм и център, в които ще се помещава администрацията на патриаршията.

Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II посети административната столица в четвъртък, 26 август 2021 г. и беше посрещнат от нейни административни и военни служители.

Александрийският патриарх изрази своята благодарност към египетския лидер за този жест към патриаршията, както и за това, че президентът винаги помага и подкрепя нейната работа. Патриарх Теодор подчерта, че новият център ще бъде мултикултурно пространство, което ще обхване всички хора, независимо от техните религиозни убеждения и националности.

„Искаме да обединим народите, особено днес, когато фанатизмът и разделението застрашават света“, каза Александрийският патриарх. В новата столица е в процес на изграждане и огромна джамия с 90-метрово минаре.

Патриарх Теодор смята, че този нов център в новата административна столица ще бъде изключително полезен за новата мисионерска дейност на патриаршията, както и че “това дарение демонстрира на практика признателността на президента на Египет Абдел Фатах Сиси към Александрийската патриаршия и съответно към елинизма на Египет и е свидетелство за неразрушимите връзки между елинизма и египетския народ”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: