Меню Затваряне

Президентът на Румъния връчи орден за заслуги на свещеник, свалил статуята на Ленин

На 19 януари 2022 г. президентът на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за посмъртно отличие – връчване на Национален орден за заслуги на свещ. Сорин Греку в борбата за демокрация в Румъния в началото на 90-те години.

О. Сорин Греку почина на 6 януари (Богоявление) на 61-годишна възраст с 41-годишна служба като свещеник.

Отличието се дава в знак на висока признателност за смелостта, с която е защитавал религиозната свобода и принципите на демокрацията, както преди, така и след събитията от декември 1989 г. Свещеникът е награден и за значителния му принос за подкрепата на румънската общност във Великобритания. Отец Сорин е служил в храм „Св. апостол Павел и всички румънски светии “ в Лондон.

Отец Сорин Греку е преследван от Секуритате през комунистическия режим. По време на събитията през декември 1989 г., свещеникът прави гладна стачка пред паметника на Ленин в Букурещ, вследствие на което огромният съветски монумент е демонтиран. През април 1990 г. започва най-дългият антикомунистически протест в историята на Румъния на Университетския площад в Букурещ, но завършва с насилието на 14-15 юни 1990 г. Разочарован от ситуацията в страната, о. Сорин емигрира в Лондон, където основава енория през 1993 г.

Днес на мястото на паметника на Ленин на площад “Свободна преса” има изграден монумент на антикомунизма във формата на криле, посветен на жертвите на комунистическите репресии. Шествието за опелото на о. Сорин спира на това място, където навремето е правел гладната си стачка, след което в храма е отслужена панихида за упокой на душата му.

———-

Източник: basilica.ro

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: