Меню Затваряне

Путин vs отец Звездоний: “Комунизмът е близък до християнството”

„Демократическата партия [на САЩ] е традиционно близка … до идеите на социалдемокрацията. А от социалдемократическата среда някога израсна комунистическата партия. Аз все пак почти двадесет – осемнадесет години бях член на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Бях там, честно казано, редови член, но като цяло мога да кажа, като идеен член на партията. Много от тези ценности вляво ми харесват и досега. Равенство, братство – какво лошо има в това? Всъщност те са близки до християнството…Затова в този смисъл има някаква идеологическа основа за взаимодействие с представителите на Демократическата партия“.

Владимир Путин, президент на Русия

„Попитах Смерчов, каква религиозност се смята за съвместима с комунистическата идеология. Намеси се отец Звездоний и каза, че привличането на религията за построяването на комунизма е била една от задачите, поставени от Гениалисимуса по време на Августовската революция. Вулгаризаторите в миналото не смятаха, че църквата има огромни възпитателни възможности, а на вярващите оказваха постоянен натиск. Сега църквата се смята за по-млада сестра на партията, дадени са ѝ огромни права и възможности само с едно условие: църквата ще проповядва вяра не в Бога, какъвто, както е известно – няма, а в комунистическите идеали и лично в Гениалисимуса“.  

Москва 20241Цитатът е от книгата “Москва 2042”, но тук умишлено сме разменили цифрите.

—————–

Москва 2042” е сатиричен роман – антиутопия на Владимир Войнович , написан през 1986 г. Авторът описва комунистическата Москва на бъдещето. Текстът е взет от The Insider.

  • 1
    Цитатът е от книгата “Москва 2042”, но тук умишлено сме разменили цифрите.
Posted in Шарени мисли

Вижте още: