Меню Затваряне

Премахната е скулптурата на Боян Мага в Бургас

Скулптурата на Боян Мага в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас е била демонтирана от нейния автор, съобщава Морето.бг. Това е потвърдил за БНР Бургас скулптурът Георги Андонов, създал противоречивия монумент. Той е категоричен, че в тези действия няма политическа намеса. 

„Политиката няма място в моето изкуство. Аз съм решил да премахна скулптурата преди изборите, за да видя каква ще е тяхната реакция. Това е част от моя пърформанс“, сподели Андонов. Той допълни, че не е решил кога и дали инсталацията на Боян Мага ще бъде върната на мястото си. 

Дали това е истинската причина или скулптурът я е махнал под натиск на общественото недоволство, не става ясно от неговото изказване. Припомняме, че Сливенският митрополит Йоаникий излезе с изявление във връзка с паметника на Боян Мага, който беше издигнат на Морска гара в Бургас и предизвика бурна реакция от жителите на града и обширни дискусии в социалната мрежа. Митрополитът заяви, че “Боян Мага не е личност с национална или местна историческа значимост, а е с оскъдна и неясна биография, символ на антидържавно и антицърковно мислене, а самата статуя е пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма”.

Седмица след монтирането на скулптурата Община Бургас излезе с информация, че членовете на Ресорната комисия по култура към Общинския съвет са решили да променят общинската наредба, която касае поставянето на паметни плочи и монументи. Една от промените в наредбата се отнася до художествените елементи на градската среда, които трябва да бъдат описвани.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: