Меню Затваряне

Премиерът на Черна гора отказа да подпише споразумението със Сръбската патриаршия (обновено)

На 29 май премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич обвини своите коалиционни партньори – лидерите на просръбския “Демократичен фронт”, че искат да свалят правителството, съобщава Regnum.ru. Няколко дни по-рано на 27 май премиерът отказа да поспише Основен договор със Сръбската патриаршия в Белград.

Късно вечерта на 27 май пресслужбата на Сръбската патриаршия съобщи, че за предстоящата среща между Сръбския патриарх г-н Порфирий и премиера на Черна гора г-н Здравко Кривокапич за подписване на Основния договор между Сръбската православна църква и държавата Черна гора, г-н Кривокапич е закъснял и бил чакан дълго, накрая е пристигнал и е заявил, че няма да подпише договора поради “неизричани досега причини, поради които подписването на Договора трябва да се отложи”.

Сутринта на същия ден представители на Архиерейския събор и на правителството на Черна гора са хармонизирали текста на предварителния договор бежду Сръбската православна църква и Черногорското правителство. Представителите на правителството след това са потвърдили, че г-н Кривокапич ще дойде в Белград следобед, за да се срещне с Негово Светейшество Сръбския патриарх г-н Порфирий и тържествено да подпише споразумението. Същото намерение на г-н Кривокапич е било потвърдено устно и пред Негово Светейшество от кабинета на министър-председателя на Република Черна гора.

След няколкочасово закъснение и информиране на главата на Сръбската църква за редица напълно различни причини за забавянето на отпътуването на премиера от Подгорица, около 21 часа, г-н Кривокапич е пристигнал на уговорената среща, като представил нови и “неизказани засега причини”, поради които той смята, че подписването на споразумението трябва да бъде отложено. Сръбският патриарх е изслушал с внимание, голямо търпение и изненада тези причини и решението на черногорския премиер да не подпише договора.

“Доколкото виждам сега, политическата игра, която се играе открито извън СПЦ е да бъда представен пред населението на Сърбия и Черна гора като предател на всичко национално, на всичко сръбско, на всичко черногорско и сега, накрая, на всичко, което е църковно”, подчертал Кривокапич според Regnum.ru. Той заявил също, че основополагащият договор със СПЦ трябва да бъде подписан в Черна гора.

Архиереите са изразили съжаление и загриженост за по-нататъшната позиция на СПЦ и нейния народ, като се има предвид, че въпреки подкрепата на християните в Черна гора, споразумението, което гарантира тяхното правно положение, не е подписано и така религиозните и гражданските права на православните християни в Черна гора са подложени на открита дискриминация. СПЦ обаче заявява, че дори при тези обстоятелства, тя и нейният народ няма да се откажат от защитата на своите права и светини в Черна гора.

Черногорското издание Vijesti отбелязва, че поканата към г-н Кривокапич от сръбска страна е била внезапна:

“Внезапната покана към черногорския премиер Здравко Кривокапич да дойде в Белград и да подпише основно споразумение със Сръбската православна църква от името на черногорското правителство беше своеобразно политическо изчакване или капан за него, режисиран от лидерите на Демократичния фронт (ДФ), властите в Белград и част от църковната йерархия – твърди политическият анализатор и бивш член на сръбския парламент Джордже Вукадинович.Той каза пред “Vijesti”, че Кривокапич се е измъкнал от този капан доста щастливо и ловко, но не без определени последствия: „Кривокапич реагира добре. Мисля, че щеше да е много по-лошо – както за него, така и за отношенията в Черна гора – ако той беше подписал основното споразумение с Белград. С това Кривокапич засили малко политическата си позиция и ще видим дали медиите и общественото мнение са еднакви “, заявява Вукадинович. (…)

Кривокапич обаче обяви в Twitter, че е пристигнал, за да предаде на лидерите на Сръбската православна църква по време на техния събор, „посланието на вярващите“, че новият митрополит на Черна гора и Приморието трябва да бъде епископ Йоаникие и че трябва да бъде подписано основното споразумение през октомври в Цетине, в деня на кончината на Черногорския и Приморския митрополит Амфилохий. По-късно същата вечер представителите на Сръбската православна църква обявиха, че са изненадани от възгледите на Кривокапич и че единствената причина за пристигането му в Патриаршеския дворец е да подпишат основното споразумение. Митрополит Йоаникий също се дистанцира от възгледите на черногорския премиер”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: