Меню Затваряне

Преп. Ефрем Катунакийски: „За духовното е нужно не само желание, но воля и твърда решителност“

Преп. Ефрем Катунакийски

Преп. Ефрем Катунакийски

На 27 февруари се празнува паметта на св. Ефрем от Катунакия – един от големите съвременни подвижници на благочестието, чието духовно наследство е утеха и подкрепа за хиляди православи християни по света. На 9 март 2020 г. старец Ефрем Катунакиот бе причислен към лика на светиите от Вселенската патриаршия.

„Помня веднъж как мъката се опитваше да изтощи душата ми. Бях седнал там в ъгъла и се опитвах да не мисля, а да се помоля. Когато мислех, се разтревожвах, когато се молех, намирах спокойствие. Не си мисли, че помислите бяха само в този час. Пет години те ми казваха „тръгни си“ и се опитваха да ме повлекат. В този момент, един монах минава покрай оградата и ми казва:

– Какво чакаш? Да умреш ли? Не се терзай! И други огнища горят на Света Гора!

Тогава се появи една сила, едно решение и отговорих:

– Не, отче. Може на Света Гора много и добре да горят и други огнища, но Богородица тук ме изпрати и тук ще остана до края.

Така казах и станах не само от зида, но и от състоянието в което бях изпаднал. За духовното е нужно не само желание, но воля и твърда решителност. „Тук ще остана“ не го извика егоизмът, не го каза никоя помисъл, а сърцето ми! Каквото иска сърцето и копнее, ако е волята Му, Христос го дава. В онзи момент не го казах на монаха, който минаваше, а на Христос. И заедно с решението си, поисках Неговата милост и Неговата благодат.

—————–

Превод от гръцки език: Радина Райкова

Източник: Vima Orthodoxias

Изображение: Pinterest

Posted in Беседи

Вижте още: