Меню Затваряне

Преп. Софроний Есекски: „Възможно ли е днес да видим нетварната Светлина?“

С този рядък запис ви предлагаме едно пътуване в дълбините на вярата с преп. Софроний Есекски (+11 юли 1993 г.). Той хвърля светлина върху погрешните схващания относно божествените проявления в нашето време, оспорвайки идеята, че Божиите чудеса са престанали да се случват.

***

„Сега, когато възможността да възприемам живота ми е намалена, а паметта ми е отслабена, слепотата ми се увеличава, което не ми позволява да чета, а глухотата ми ме принуждава да нося слухови апарати, така че ушите ми да са пълни с шум… аз ще говоря с вас до последните ми дни, до последния ми дъх…

Исках да беседвам с вас днес по друг въпрос. Наскоро ни посети руски свещеник и той ме попита в личен разговор:

– Отец Софроний, възможно ли е в днешно време да видим нетварната Светлина?

– Писал съм за това. Прочетохте ли?

– Не.

– Добре, можете да вземете от нашиия отец Захарий или отец Рафаил моите книги, където пиша за това.

Самата формулиролка на въпроса ми направи впечатление – настроението му е такова, че той е склонен да вярва, че някота, през първите три века на преследване Бог е правил чудеса и явно застъпничество, а след това е престанал с тези действия и в продължение на векове днес те вече не се случват.

Този човек принадлежи към хората, които логически заключават, че в наше време Бог не се явява като Светлина. И следователно, който вижда Светлината, вижда нещо друго, а не Нетварната Таворска Светлина.

Разбира се, ако някой ме попита така, какво да кажа? Осъден съм на мълчание.

Но отец Н., когато бил в Русия, срещнал една жена, която казала същото, че Бог спрял да работи както преди, че сега вече няма старци и това е всеобщо явление – „така действа Бог сега“.

Казвам ви това, защото такъв подход не е пътят към знанието. Същите думи и същият начин на мислене е имало и по времето на св. Симеон Нови Богослов. В 45 химн св. Симеон говори за онези, които отричат Светлината, в която се явява Бог, и която е самият Бог. Той казва, че те мислят неправилно и в действителност са изпаднали в ерес.

А този Симеон, който стана Силуан, пише в главата „За смирението“:

„Някои казват, че чудесата на живота в Христос са били едно време, но сега е свършено. И Силуан, с присъщата си скромност казва, че това е погрешно мислене:

„Бога не се променя и нищо не намалява у Него, само ние се променяме, влошаваме и губим благодатта“.

Молете се за мен и Бог да ви благослови!

Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: