Меню Затваряне

Прессъобщение на Св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква

От 24 до 29 май 2021 г. в храма “Св. княз Лазар”, в криптата на храма “Св. Сава” в Белград, се проведе редовно заседание на Св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква под председателството на Негово Светейшество сръбски патриарх г-н Порфирий и с участието на всички епархийски архиереи на Сръбската православна църква. Съборът започна своето заседание с отслужване на св. литургия с призоваване на Светия Дух в храма “Св. Сава” на празника на светите братя Кирил и Методий.

Съборът запълни свободните епархии. Бившият Будимлянско-Никшички епископ (на Будва и Никшич бел. прев.) Йоаникие (Мицович), беше избран за митрополит на Черна гора и Приморието; за Будимлянско-Никшички епископ – бившият викарен епископ на Дукля (Диоклия*) Методий (Остоич); за Валевски епископ – бившият викарий на епископ на Мохач Исихий (Рогич). За викарни епископи на сръбския патриарх бяха избрани: йеромонах Йеротей (Петрович), брат на общността “Св. Архангел” в Ковил с титлата Топлицки епископ; йеромонах Сава (Бундало), брат на манастира Света Петка в Загреб, с титлата Марчански епископ; архимандрит Юстин (Йеремич), с титлата Хвостански епископ.

Архимандрит Дамаскин (Грабеж) е избран за викарий на Бачкия епископ с титлата Мохачки епископ. Архимандрит Йован (Станоевич) с титлата Хумски епископ, е избран за викарий на епископа на Дюселдорф и цяла Германия. В Светия Събор приключи мандатът на епископите на Бачка г-н Ириней и Шумадийски г-н Йован, които остават заместник-членове, и са избрани за нови членове по предложение на сръбския патриарх г-н Порфирий епископите Василий Сремски и г-н Зворничко-Тузлански Фотий.


Представено от: епископ на Бачка Ириней, говорител на Сръбската православна църква

Превод: Мариан Томов

Източник: Официален сайт на Сръбската православна църква


*Диоклия (на сръбски Дукля) е средновековна държава (IX-XIII век), която по времето на Константин Бодин е заемала днешна цяла Черна Гора, област Санджак в Сърбия, Херцеговина, Дубровник, части от Босна и северна Албания. Катедрата на митрополит Диоклийски Калистос Уеър е Диоклия във Фригия, централна Мала Азия (бел. прев.).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: