Меню Затваряне

Приветствие на архим. Вартоломей към новия граждански управител на Света гора

На 28 март 2024 г. новият граждански управител на Света гора г-н Анастасиос Мициалис посети с делегация манастира „Есфигмен“ в Карея. Там беше посрещнат от игумена на архим. Вартоломей и отците на манастира. След като изслуша обръщението на игумена, г-н Мициалис заяви подкрепата си за справедливата борба на манастира „Есфигмен“ за връщане на завзетите от разколниците сгради и връщането им под контрола на манастира, като и обеща да предаде на своите началници неприятните събития на Атон. Речта му е публикувана в сайта на манастира (тук).

По този повод публикуваме обръщението на игумена на св. обител „Есфигмен“ архим. Вартоломей от страницата на манастира към г-н Анастасиос Мициалис, където се прави препратка към настоящата ситуация на манастира поради бездействието и толерантността на гръцката държава към неговата окупация.

Ваше превъзходителство, господин губернаторе!

Приветстваме ви днес в представителството на светата обител „Есфигмен“, част от което, както знаете, е под окупация, както е и централната сграда на нашия манастир, в продължение на 19 години след законното възстановяване на неговото канонично управление.

Вашето назначение, г-н губернатор, идва в особен момент за Света гора, когато се разкрива дългогодишната инструментализация на Света гора от страна на външни фактори – употреба, застрашаваща самото съществуване на Света гора, както и националните ни интереси.

Вашият добър опит в дипломатическата сфера и извън нея може би говори за един сполучлив ход на гръцката държава да преодолее, в рамките на своята отговорност, тези опасни ситуации, които засягат мирния характер на Света гора, рискуващи да доведат до опасни и неотвратими последици.

Основната грижа на гръцката държава винаги е била да осигури непрекъснатия монашески живот тук, като основната цел е била опазването на самоуправлението на светите манастири и прилагането на Устава, приет през 1924 г., който отразява дълговековния статут на монашеската република, имащ същата цел, а именно: зачитане и прилагане на законно взетите решения на монашеските братства и светия Кинотис. Винаги, когато те, г-н губернатор, са били третирани по начин, различен от законния, тогава са ставали неоправдани нарушения на законността и каноничността, на мира и реда, на гладкото сътрудничество на съответните монашески и държавни органи, в ущърб на това, което е добро за Света гора и за националните интереси.

Г-н управител, днес братството на манастира „Есфигмен“ има честта да Ви приветства с „добре дошли“ в историческата сграда на нашето представителство в Карея, която беше посещавана и благославяна от Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей, при всяко от посещенията му на Атон през последните години. Тук, където нашият блажен игумен архимандрит Хризостомос Кацулиерис живя и жертвоготовно работѝ в полза на нашата света обител и на цялата Света гора.

Жертвата на блажения старец Хризостом е свещен завет за цялото ни братство, както и постоянно изобличение на онези, които с безразличното си отношение онеправдаваха този човек на любовта и себеотдаването. Тази година отбелязваме единадесетата годишнина от отшествието му при Господа през 2013 г., след трагичните събития с хвърлянето на коктейли „Молотов“ и други взривни вещества от централния манастирски корпус и от другата част на сградата на представителството, само на няколко метра от мястото, на което сега стоите.

Искрено се радваме, г-н губернатор, че сте сред нас днес, и желаем винаги да Ви има, не само „на думи“, но и „на дело“, защото имаме нужда от Вас в изпълнението на нашето служение.

Навлязохме в 19-та година, откакто встъпихме в длъжност и възстановихме легитимността на нашата света обител. Мисля, че пожеланията и обещанията вече не са полезни. Отдавна преминахме този етап. Настъпи моментът на действие.

Тук, на мястото, където се намирате, г-н губернатор, ние, както и всички поклонници на обителта, сме подложени на безпрецедентно насилие, недопустимо за Света гора, от скрити снимки, видеозаписи, провокативни движения и изражения, наблюдение чрез най-съвременни аудио- и видео- системи, до криминални действия като хвърляне на коктейли „Молотов“ и различни взривни устройства, както и много други действия, които не отговарят на мирния дух на нашата Света гора.

Тук заявявам, че съм съгласен, прави са докладите на много от вашите предшественици, в които се говори за добре познатото и остаряло „само без насилие“. Но те не изясниха кое насилие имат предвид – законовото, с цел прилагане и изпълнение на съдебните решения, или продължаващото насилие, което нашето братство търпи през всичките тези години?

И така, докато окупаторите открито нарушават светостта и спокойствието на Атон, същата тази святост и предполагаемото ѝ нарушаване се изтъква като аргумент от отговорните и единствено компетентни органи, за неизпълнението на нито едно от съдебните решения, докато в същото време време се позволява на окупаторите да действат безсрамно и да дават вид, че в крайна сметка са под нечия закрила.

В същото време ние търпеливо следваме, въпреки споменатото по-горе, въпреки обективните трудности и постоянното напрежение, причинени от тази ситуация, нашето уединено монашеско правило и се опитваме да привлечем благодатта и милостта на нашия Възнесен  Господ Иисус Христос над отците, живеещи тук, в теснотата на ограниченото пространство, принудени да обитават съвсем малки килийки, затруднени в придвижването си, но също и над целия свят, който особено днес е в нужда, страдайки душевно и телесно.

За съжаление, поради тази продължаваща ситуация, трудностите са много.

Килиите на отците са миниатюрни и недостатъчни като брой за приемането на нови монаси, жилищните помещения са неподходящи за настаняване на повече от седем-осем поклонници, финансите на манастира, претърпял безмилостно разграбване от страна на окупаторите, са оскъдни, архивът е незаконно държан и скрит, светините са пренебрегнати, иконостасът, ризницата, библиотеката на манастира страдат, тъй като са превърнати в декор на уж апокалиптични телевизионни предавания-спектакли, като окупаторите заплашват с неизбежното им унищожение, ако държавата предприеме мерки за възстановяване на законността.

Поземлените имоти на манастира, неговите маслинови насаждения и гората му са подложени на разрушителна незаконна сеч и прокарване на нови горски пътища, блокиране на съществуващите пътища и възпрепятстване не само на нас, но и на полицейските власти да преминават през манастирската мера, непрекъснато отправяне на заплахи за физическото ни съществуване, като в същото време архитектурното богатство на манастира се унищожава ежедневно от липса на грижа и произволни намеси. Ние обаче смятаме за най-голям проблем оскверняването на светия Престол на Съборния храм на нашия манастир от разколници, откъснати от тялото на Църквата – същият този свети Престол, на който е служил св. Григорий Палама, бидейки в продължение на три години игумен на нашия манастир, впоследствие обновен от св. Григорий V, Константинополски патриарх.

Всичко това, г-н губернатор, е във Вашата власт, под юрисдикцията на облагодетелстваната гръцка държава, на която Вие сте представител. Чрез Вас ние в момента се обръщаме директно към гръцката държава и я осъждаме за нейното предизвикателно безразлично отношение и бездействие – въпреки постоянния тормоз над нашето братство, въпреки повече от 68-те присъди, като в резултат на това бездействие в момента има три активни окупации в рамките на Атон, но не се предприема абсолютно нищо.

Поведението на държавата, която не изпълнява окончателните съдебни решения, представлява:

1) грубо нарушение на гръцката конституция, чийто член 105, съдържащ Устава на Света гора, точно тълкува задълженията на всеки, както на монашестващите, така и на гръцката държава;

2) обида за независимата съдебна власт, тъй като правителството проявява демонстративно безразличие към нейните решения;

3) практическа незаинтересованост от Атон като паметник на световното културно наследство и безразличие към това, което се случва със сградите и реликвите в резултат на непрекъснатата окупация на един исторически светогорски манастир;

4) обида и безразличие към многобройните поклонници на Света гора, които са скандализирани, заблуждавни и фанатизирани от крайно десните групи, с които се идентифицират окупаторите на нашия манастир, като в крайна сметка страната ни е дискредитирана в световен мащаб като неспособна да защити един исторически паметник, неговите реликви и съкровища – в същия момент, в който претендира настоятелно и на най-високо ниво за връщането на статуите от Партенона;

5) безразличие към риска от имитиране на поведението на окупаторите от други екстремистки групи, с възможни пагубни последици не само за Света гора, но и в национален мащаб;

6) провокативно дискредитиране на нашата Вселенска патриаршия в лицето на нейния духовен глава г-н Вартоломей, който непрекъснато и по всякакъв начин, през всичките тези години, настояваше да се изпълни това, което се подразбира от само себе си. С какви очи го гледат при всяка среща на високо равнище?

7) дискредитиране, отказ от защита и липса на всякакъв интерес, когато членове на нашето братство бъдат обиждани, обвинявани, гонени, застрашавани, заплашвани, наблюдавани, в нарушение на законността;

8) оскърбяване на честта и паметта на 15-те почитани светци от нашия манастир, както и на безбройните неизвестни отци, които са се подвизавали, освещавали и са се трудили за времето на повече от хилядолетното историческо съществуване на светата обител „Есфигмен“.

В крайна сметка се оказва, че самата държава поддържа окупацията с отношението си, въпреки непрекъснатите публични уверения, че окупаторите ще бъдат изведени от сградите, че всеки гръцки гражданин ще се чувства в безопасност и законността ще възтържествува.

За съжаление – политически, фалшиви думи, застрашаващи със своята лъжливост както вековни  институции, така и отделни човешки животи.

Всичко гореизброено представлява една безпрецедентна ситуация в историята на Атон, като за първи път в света обект на световното културно наследство е оставен незащитен от апетитите на недобронамерени хора.

Светия Кинотис реши окончателно и неотменимо през 2005 г. дългогодишния проблем, като и до ден днешен се придържа към решението си по пределно ясни практически и канонични причини, и твърдо ще се придържа към него до окончателното му разрешаване, както беше декларирано, написано и извършено от началото до днес, заявявайки, че единственият възможен изход от ситуацията е установяването на каноничното и законно манастирско братство в полагащото му се физическо пространство, тоест в комплекса от сгради на манастира „Есфигмен“, съгласно решенията, които бяха окончателно взети и утвърдени от съдебната система.

Защото, както знаете, господин губернатор, решенията от компетентността на светия Кинотис, тоест относно управлението на Атон, се вземат единствено в светия Кинотис и никъде другаде. Каквото и да се чуе – или може да се говори относно светогорските въпроси извън него или според светогорския израз, „по архондариците“ – е без значение и смисъл и просто се говори, за да става приказка, с единствената цел да бъдат дезориентирани невежите от страна на нечестивите.

Затова се обръщаме пряко към Вас и с нетърпение очакваме да видим във Ваше лице човека, институционалния представител на държавата, който в рамките на своята компетентност ще изпълнява задълженията си, но и ще оказва натиск върху гръцката държава да изпълнява своите задължения. Уви, ако ни се намекне, че изпълнението на съдебните решения зависи от „политическото да“, или „политическото не“, тогава ще говорим за криза в правосъдието и разрушаване на демокрацията – нещо, което не бихме искали дори да мислим, че е възможно.

Г-н губернатор, вие сте призовани да реабилитирате тежко накърнената, в рамките на Света гора, концепция за държавността и националния суверенитет, която беше толкова брутално погазена от нефункционирането на нейните институции в тази част от Атон, където се намира седалището на едно публичноправно юридическо лице, наречено Есфигменски манастир. Също така, в една суверенна държава не е позволено да се издигат други знамена с какъвто и да е цвят или символика, различни от нейните собствени, и още по-малко са допустими действия, които нарушават националното единство и поставят под въпрос съдебни решения, договори и международни споразумения, чрез финото им противопоставяне под прикритието на псевдо духовни лъжи и на грандомански идеализъм, предназначен само за външна консумация, нямащ нищо общо със Света Гора и изчерпващ се с една болна реклама. Но дори прословутите лозунги за „православие или смърт“ отдавна не са адекватни на мястото и времето, тъй като никой не застрашава православието и никой не иска да накърнява съвестта на никого, а и слава Богу, никой не е застрашен от смърт заради свободата на религията в нашата страна, колкото и странно да е това, в което вярва.

Всичко това вече многократно сме заявявали публично и пред компетентните държавни органи и агенции, без да има никакъв резултат до момента.

Затова ви молим, г-н губернаторе, гражданската администрация на Света гора най-после да се заинтересува на дело от въпроса за манастира Есфимен.

Сред множеството документи, които са издадени по случая, голяма част идват от Гражданската администрация. Те са издадени, но за съжаление остават само в архива, без да бъдат осъществени на практика. Това уврежда и престижа на службата, която ръководите в момента, от като се очаква да прояви практически интерес да възстановяви своя институционалния престиж като Гражданската администрация в рамките на Света гора, а не само като документооборотник.

Незабавно се заемете с изпълнението на вече приетите окончателни съдебни решения, като започнете от мястото, където се намирате, в което само на няколко метра от вас живеят двама окупатори, заемащи цялата останала сграда и рушащи престижа както на Вас, така и на държавата, а и на нашата света обител!

И така, ето едно блестящо поле за действие и повод за похвала и напредък в отношенията между гръцката държава и Света гора, които, слава Богу, са хармонични, що се отнася до останалата част на полуострова.

Г-н губернатор, всичко това, за което говоря, е тъмно петно ​​в историята на Света гора. Така че вие ​​сте поканени с вашето решително присъствие и принос да бъдете този, който ще премахне завинаги това тъмно петно ​​в историята и ще бъдете този, който ще отвори нова страница, светла за многострадалните отци, но и за светците на светата обител „Есфимен“. Ще имате със себе си молитвите на всички есфигменски ктитори и отци, които останаха с кръвта, труда и потта си в историята на нашата света обител.

В заключение бих искал този важен момент от Вашето посещение тук, в представителството на манастира „Есфимен“ и в контекста на назначаването Ви като граждански губернатор на Атон, да Ви връча като сувенир малък подарък от името на цялото братство на „Есфимен“, с пожелание нашият Възнесен Господ и Неговата света Майка винаги да защитават вас лично, вашите роднини и съратници и Ви дават светлина свише за изпълнение на новите Ви отговорни задължения, както и всяко небесно благословение.

Добре дошли!

———–

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: esphigmenou.gr

Posted in Светогорие

Вижте още: