Меню Затваряне

Призив за мир в Украйна от Вселенския патриарх Вартоломей

На 13 февруари 2022 г. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, след Божествената литургия за Неделята на митаря и фарисея, отправи следния призив за мир в Украйна:

“Уважаеми генерални консули, възлюбени чеда в Господа!

В тази неделя, посветена на притчата за митаря и фарисея, отбелязваща влизането в период на покаяние, пост и аскетични борби като подготовка за светата и велика Пасха, ние сме призовани да се молим горещо с цялото си сърце за запазване на мира в Украйна. Наистина, трябва да се противопоставим на възможността за нова война в Европа, произтичаща от ескалацията на насилствената реторика и милитаризацията на границите между Русия и Украйна.

Призоваваме за траен мир, стабилност и справедливост в региона. Мирът е въпрос на избор и трябва да се споделя от всички сили, ангажирани в този изключително сложен и чувствителен геополитически контекст. Дълг на всички нас е да се молим и активно да допринасяме за мирното разрешаване на конфликтни ситуации и за безусловното зачитане и защита на човешките права и достойнство. Човешкият конфликт може да бъде неизбежен в този паднал и грохнал свят; но трябва да се противопоставим с всяка фибра на нашето същество срещу войната и насилието.

Древните гърци говорят за „мир“ („εἰρήνη“) като състояние „изключително богато и изключително плодотворно“ („βαθύπλουτος καὶ βαθύκαρπος“). Те обожавали мира като богиня, изобразена със сина си Плутон („Богатство“) в скута ѝ. В по-близко до нашето време, Бенджамин Франклин ни напомни, че „никога не е имало добра война или лош мир“. Войната може да изглежда сладка само за онези, които не са я изпитали („γλυκὺ δὲ πόλεμος ἀπείροισιν“). Наистина, ако позволим на нашите сърца и умове да се изразяват свободно, без страх или страст, те със сигурност няма да говорят в полза на войната, но недвусмислено ще хвалят мира.

Ние твърдо вярваме, че няма възможно решение за запазване и гарантиране на мира извън пътя на диалога, който премахва условията, водещи до насилие и война. Мирът идва от взаимното уважение и сътрудничество. Сред нарастваща несигурност по отношение на човешките дела, словото на Църквата трябва да бъде ясно послание за помирение и мир, за любов и справедливост, за братство и солидарност.

Призоваваме всички участващи страни да следват този път на диалог и зачитане на международното право, за да се сложи край на конфликта и да се позволи на всички украинци да живеят в хармония. Оръжията не са решение. Напротив, те могат само да обещават война и насилие, скръб и смърт. Както наскоро каза нашият любим брат Франциск, римският папа: „Нека не забравяме: войната е лудост“. Всички служители на Църквата, всички представители на религиозните традиции, всички тези, които имат власт, всички хора с добра воля, всеки един от нас, трябва да призовава за мирно разрешаване на тази опасна ескалация на думи и средства, които тежат зловещо върху главата на украинския народ. Мълчанието и безразличието не са вариант. Няма мир без постоянна бдителност. Следователно всички ние сме „осъдени” на мир, което означава, че сме предназначени за постоянна борба за неговото утвърждаване и защита.

Нека Бог на любовта и мира да благослови всички вас!

Източник: ecupatria.org

Posted in Съвременност

Вижте още: