Меню Затваряне

Призив на тримата патриарси на Изтока за вдигане на санкциите срещу Сирия

Тримата патриарси на Изтока – Антиохийският патриарх Йоан Х, патриархът на сирояковитите Игнатий Ефрем II и патриархът на католиците от източен обряд Йосиф I се обърнаха със съвместен призив към ООН за вдигане на санкциите срещу Сирия поради тежкото положение, в което изпадна страната след земетресението на 6 февруари, с последващи десетки хиляди жертви и разрушения. Сирия поиска помощ от ЕС веднага след трагедията – храни, спасителни екипи и средства за възстановяване от земетресението.

Публикуваме текста на призива на тримата патриарси от страницата на Антиохийска патриаршия:

Вдигнете санкциите срещу сирийския народ! Това призоваваме ние, тримата патриарси заедно с църковните архиереи в Сирия, след земетресението, което порази северна Сирия в понеделник, на 6-ти февруари 2023 г., което причини хиляди жертви сред сирийците, огромни щети и голямо разрушение, постигнало храмовете, църковните учреждения и домовете на мнозина, лишавайки от дом голям брой семейства, които останаха без приют.

Това случило се природно бедствие увеличава страданията на сирийския народ, който понесе трагедиите на войната, кризите, бедствията, епидемиите и голямото икономическо бреме, което е резултат от финансовата инфлация и липсата на основните продукти и лекарства, на най-обикновените средства, необходими за живот и от други неща, от които човек се нуждае, за да продължи своя живот, да осигури хляба си и да запази човешкото си достойнство.

Обръщаме се с молба към ООН и към страните, налагащи санкции на Сирия, да вдигнат блокадата и строгите, наложени санкции върху сирийския народ и да се предприемат извънредни мерки и бърза инициатива за осигуряване на доставянето на необходимите хуманитарни и спасителни помощи. Също така, призоваваме хората с жива съвест да надигнат високо своя глас, за да приключи страданието на сирийския народ и да му бъде предоставена възможност за достоен живот, според закона за човешките права.

И ние, като се молим за жертвите и техните семейства и измолваме прошка и милост за покойниците и изцеление за ранените и пострадалите, се молим също така и за всички, които работят в попрището на хуманитарните помощи и медицината и разчистват руините; призоваваме правителствата, международните официални държавни и неофициални недържавни организации, благотворителните дружества, добротворците и миролюбците, където и да се намират те, да побързат да подпомогнат усилията, които се полагат, за пострадалите и за тяхното спасяване, далеч от всякакви политически предразсъдъци.

Антиохийски патриарх Йоан X, Сирояковитски ортодоксален патриарх Игнатий Ефрем II, патриарх на католиците от източен обряд Йосиф I и църковните архиереи в Сирия

Сирия е изпратила днес до ЕС молба за съдействие на силите за гражданска защита заради земетресенията от началото на седмицата, съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич, предаде БТА. Той уточни на пресконференция, че наложените санкции през 2011 г. на европейски страни срещу Сирия не са пречка за осигуряването на помощта. Санкциите бяха наложени в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу цивилното население, включително с химическо оръжие, и са насочени към държавното ръководство и неговите поддръжници, а не срещу сирийският народ. „Решително отхвърлям всякакви обвинения, че санкциите пречат за доставката на хуманитарна помощ“, заяви еврокомисарят Ленарчич.

Сирия е сред страните, получили най-голяма помощ от ЕС по време на пандемията, въпреки наложените санкции. Много сирийци обаче се страхуват, че помощите от ЕС ще отиват в ръцете на определени хора, които са срещу режима на Башар Асад и няма да достигнат до всички. Апелът на патриарсите е помощта да достига до всички хора, които са пострадали от земетресението и имат нужда от помощ и защита.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: