Меню Затваряне

Творчески работилници „Апостолите – ученици и приятели Христови“

Ани Вълева

❇️ Приключи цикълът от творческите работилници на #Ангелофания от хартия „Апостолите ученици и приятели Христови“.

⌛ Началото на тематичните творчески работилници „Апостолите ученици и приятели“ беше поставено на 14.06. и приключи на 25.06.22г.с изложба на детското творчество в храм „Св. Цар Борис Михаил“. Предпразничните работилници бяха посветени на апостолите и тяхното вселенско учителско дело. Децата освен подготовката, знанията и делата на ръцете си, усетиха радостта на празника посветен на светите славни и прехвални апостоли Петър и Павел (+29.06).

✂️✍️В три поредни срещи в работилниците участие взеха деца от 6 до 13 годишна възраст. Някои от родителите също се включиха в творческата част.

🕌 В първата творческа работилница децата научиха:

Какво означава апостол, кои са апостолите, имената на дванадесетте апостоли, тяхната мисия и дело, самоотвержената и пламенна любов, която са притежавали към Христос и ближния, от рибари до вселенски проповедници, какво означава Евангелие, какво означава името Петър, кратко представяне от житието на апостолите Петър и Павел.

✅Запознаха се с иконографските изображения на апостолите, Тайната вечеря – Евхаристията, сърцевината на живота на християните.

🕌✂️Изработихме макет на храм, който децата нарисуваха и оцветиха сами. Това е Църквата, която виждаме от иконографията в ръцете на двамата апостоли Петър и Павел. Така си припомниха архитектурата и устройството на храма.

☑️ Във втората творческа работилница започнахме с наученото, припомняйки си апостолите и тяхното дело, а след това прибавихме още малко към това, цели 70 апостоли призвани от Христа, които продължават делото. Научиха за св. ап. Ерм, който е бил първият епископ на Филипопол (днешен Пловдив), за св. ап. Андрей Първозвани, чийто път на благовестие е минал през днешната българска земя.

След това преминаха към творческата част. За целта бяха подготвени бели камъни ( В „Пастир“ на Ерм се споменава: „камъни квадратни и бели“ … – това са апостоли, епископи, учители и дякони, които винаги са живели в мир и съгласие, слушайки се един друг), а бялото е символ на духовната чистота и одеждата Христова. Върху всеки камък бяха положени и залепени иконографски изображения на дванадесетте апостоли и един общ на апостолите Петър и Павел. Този вид техника е известна като декупаж. Всяко дете украси самостоятелно с интересни мотиви камъчетата с икона. Преобладаваше злато, зелени клонки, кръст, извити линии. Децата успяха да предадат с творческата си мисъл „живот“ върху белите камъни.

✝️ В третата творческа работилница, отново затвърдихме наученото и продължихме с изработването на икона върху камък. Голяма част от децата и родителите пожелаха да положат икона на техен любим светец. Така се появиха красивите икони на св. Йоан Кръстител, Пресвета Богородица, св. Мина, св. Димитър Солунски, св. Георги Победоносец, а детската творческа мисъл отиде още по-далеч. ✍️🌿Майсторските украси и мотиви върху камъка бяха ненадминати. Децата сътвориха красиви рамки около иконите. Това бяха техните цветя, подаръци и благодарност. Някои от малчуганите сами изработиха кръст от мъниста върху камък без чужда помощ. За моя голяма изненада и радост едно от тях беше нарисувало вкъщи образите на двамата апостоли Петър и Павел само в щрихи. Взехме общо решение всички деца да участват в оцветяването им.

📜На 26.06. след света Литургия, в двора на храма бяха изложени на специално обособено място изработеният макет на храм, камъчетата с иконите на светите апостоли и, разбира се, общата рисунка на св. апостоли Петър и Павел. Портите на храма-макет се отваряха и оттам поглеждаха чудните образи на двамата първовърховни апостоли, горящи и пронизвани от Христовата любов.

🎼🎶 Децата научиха тропара за празника, за да пеем заедно:

„Апостоли първопрестолници и учители на вселената, молете Владиката на всички мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост“.

Вижте още на страницата на Ангелофания от хартия.

Posted in Ангелофания

Вижте още: