Меню Затваряне

Приключи детският лагер “В прегръдката на Божията майка” в Кабиленския манастир

Ангелската работилница

Ани Вълева

На 24 юли успешно завърши православният  детски лагер в манастира „Рождество Богородично“, село Кабиле (21.07. – 24.07.2021). Той е организиран от църковното настоятелство при храм „Св. цар Борис – Михаил Покръстител“, град Сливен, с благословението на Агатополски епископ Йеротей, прот. Йоан Петров и игумения Минодора. В лагера участваха 14 деца от 5-12 годишна възраст, водени от Ани Вълева (богослов) и Анна Илиева (учител).  Децата бяха пъстър букет. Имаше кръстени, некръстени, въцърковени, начинаещи и изучаващи две години в клуб ,,Благонравие – Православие“ православната вяра. Ето защо програмата беше разнообразна, адаптирана към сърцата на децата.

В първия ден след потеглянето към манастира участниците посетиха храм „Света Троица”, село Крушаре, който е със сто и десет годишна история и е един от най-красивите и благолепни храмове в Сливенска епархия. Още с влизането в храмовия двор, някои от тях децата го сравниха с Райска градина. Те бяха погълнати от красотата на цветята, за които се грижи Антон Балев. Учителите запознаха  децата с изображенията на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, светиите. С голям трепет се поклониха на иконата на св. великомъченик, победоносец и чудотворец Георги (копие на Зографската икона), която бе лично донесена и подарена от Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на Славянобългарския манастир “Свети Великомъченик Георги Зограф” в Света гора, на празника на Св.Троица тази година. Децата с интерес чуха кратка беседа за „Градината на Богородица“ и в знак на благодарност изпяха „Богородице, Дево радвай се!“, а след това и тропара на св. Йоан Рилски.

След настаняването в манастирската обител, децата се събраха на отреденото място за техните учебни занимания и се представиха един на друг. Бяха запознати с правилата на поведение в манастира. Поставена беше и задача – всяко дете да прави  добрини на другите. Всяка добринка, трябваше да се отбележи като възелче на връвчица, която им бе раздадена. Времето продължи с рисунка на тема: „Какво има в сърцето ми“. Малките творци с радост приеха предизвикателството и по-късно дворът на девическия манастир беше украсен с четиринадесет пъстри сърца, пълни със съкровища.

Последва беседа с отец Георги – ефимерий на манастира „Рождество Богородично“, който научи  децата как да се прекръстват, разказа за празничните икони, изографисаните библейски сцени. Децата се вълнуваха и от играта ,,Чарли, Чарли, тук ли си“, с която викат различни духове. Отец Георги обясни колко опасно е да се играят такива игри и разказа за Светия Дух.

Следобедът продължи с четене на текст по разказите на майка Валентина Друмева и попълване на работни листи. Децата оцветиха различни Богородични икони в храма. Посещението на отец Йоан донесе голяма радост. Като приятел на децата, той им помогна в подбирането на цветовете за правилното оцветяването на изображенията. Чудно е, когато  храмът е изпълнен с деца, радостна тишина и усилена творческа работа. Творбите бяха изложени отново в двора на манастира и започнаха да привличат вниманието на всеки влязъл, а монахините с радост и вълнение разглеждаха детския труд. Всяко дете  изработи Ангел – Пазител, който залепи над леглото си. Преди вечеря в храма влизахме  за вечерна молитва. Денят завърши с игри и разговори на запалени фенери  ,,За най-хубавото от деня“.

Вторият ден от лагера започна с утринна молитва в храма и посещение на древния тракийски град Кабиле. Децата със своите преподаватели разгледаха музея на НАР “Кабиле“, чуха  кратка беседа откриваща им няколко епохи. Срещата с историята силно ги впечатли, а най-голям интерес предизвика мозайката открита в  ранно християнската епископска базилика (IV в. сл.Хр.), която определиха като „много голям храм“. По време на разходката из алеите на древния град, се срещнахме с група млади археолози – студенти от СУ ,,Кл. Охридски“. Попаднахме на  археологическа експедиция проучваща обект в “Тракийски и античен град Кабиле”. Децата свободно общуваха с младите студенти и техния преподавател. С голяма радост и внимание те споделиха част от намереното – кости на животни и части от глинени съдове. Денят продължи с разходка до с. Кабиле, игри и забавления. В следобедните часове чрез работа в екип децата подреждаха от думи изречения  под наслов На Пресвета Богородица могат да подражават всички, В какво и как?, Бързина в послушанието, Не  върши нищо без внимателност, Колкото повече се спазва мълчание, толкова по-малко се греши, Да не говорим лошо за никого, Да бъдем изпълнителни в малките неща, Да благодарим на Бога за всичко са част от посланията, с които екипите успешно се справиха.

Последва творческа дейност – Ангелската работилница, водена от Ани Вълева, създател на Ангелофания от хартия, която има дяконийна мисия. След кратка беседа за ангелския свят, задачите на ангелите и добротворчеството, децата започнаха да творят свободно. Всеки избираше  различен  материал и техника и  създаваше своя ангел. Съчета се ръчният труд чрез Ангелофания от хартия и пеенето на ангелската песен „Трисвятое“. Малките добротворци, на драго сърце дариха своите творби за бъдещ благотворителен базар с кауза, като си пожелаха ангелите им да донесат радост на някого.

С о. Йоан Петров в храм “Св. Николай Чудотворец” – Ямбол

На третия ден от лагера заедно с отец Йоан Петров  и майка Минодора, групата се отправи към храм Св. Николай Чудотворец, град Ямбол. Там ги очакваше  архимандрит Димитрий. Децата се впечатлиха от топлата братска среща между двамата отци. Отец Димитрий разказа за св. Николай Чудотворец и неговата ревностна вяра по Бога. Разговорът продължи със страховете от тъмното, страшните мисли и образи, които се разпалват от компютърните игри. Отец Йоан се включи с ценни съвети към децата и продължи беседата, разказвайки за устройството на храма. В знак на благодарност  лагерниците поздравиха свещениците и всички присъстващи в храма със стихове и песнопения.

След кратката почерпка, децата се превърнаха в малки фотографи,  водени от темата „Как виждам красотата около мен“ – снимки с християнски символи и мотиви. Предизвикателството бе изпълнено отлично.  Детските снимки ще се включат в календар за 2022 година, който ще издаде  енорията на храм Св. цар Борис – Михаил Покръстител. Времето продължи с разходка и игри в прекрасния парк на град Ямбол. След почивката децата имаха за задача да открият и препишат красиво думи в работните си листи. Темата бе посветена на азбуката и светите братя Кирил и Методий. Вечерта беше специална. Имаше празнична програма, която бе изнесена пред монашеството, свещенството и всички гости на манастира.

Тържеството беше на тема: Да подражават на Пресвета Богородица могат всички. Децата подготвиха специално сценично място с техни творби сред китния манастирски дом, а началото на тържеството благослови игуменка на манастира майка Минодора, която с голяма радост и умиление гледаше децата. Звучаха стихове от  майка Валентина Друмева, Дора Габе и  Цветелина Гергинова. Децата запяха „Богородице, Дево радвай се“, тропарът на Рождество Богородично, „Трисвятое“ , тропар на св.Йоан Рилски, Възкресният тропар, „Звънченце от сребро“. Майка Минодора изказа благодарността си към всички и развълнувана награди децата с грамоти за участието им в православния лагер. Тя отправи покана към всички за нов православен лагер и пожела много нови срещи. Последва празнична вечеря и още подаръци.

По време на престоя си, децата научиха различни молитви  – сутрешна, вечерна, преди и след хранене, ,,Отче Наш“, ,,Богородице Дево“. Всеки ден желаещите деца се къпеха с лечебната вода от аязмото. Участваха дейно в сервиране и отсервиране на храната, почистване на стаите си, разговори с монахините,  творчество, беседи, игри и почти никой от тях не се сети за мобилния си телефон.

Сърдечни благодарности към всички, които взеха участие в проекта –детски православен лагер „В прегръдката на Божията Майка“. Признателност към всички, които подкрепиха, довериха и съдействаха! В прегръдката на Божията Майка се съединиха свещенство, учители, родители, деца, монашество, Божият народ.

Христос посред нас!

“Бог щедро радост ми дарява,

Направя ли добро,направя ли добро.

В сърцето ми за миг запява, звънченце от сребро, звънченце от сребро…“

Posted in Ангелофания, Децата в Църквата

Вижте още: