Меню Затваряне

Приключи морският отдих по адаптивни спортове „Децата и морето 2023“

Ани Вълева

Ани Вълева

За втора поредна година се проведе детски морски отдих „Децата и морето 2023“, в периода от 3 до 9 септември във ВУСБ – НСА „Васил Левски” в Несебър. В него взеха участие 50 деца от два спортни клуба с аутизъм, Даун, ДЦП, епилепсия и др. Заедно с тях бяха семействата им, техни връстници в норма и доброволци. Лагерът е организиран от BG & sports for all / БГ и спорт за всички с представляващ Ивелина Димитрова, заедно с помощта на СК „СОП спорт и самбо за развитие“ – Емил Нешев. Базата на Национална спортна академия „Васил Левски“ бе домакин за пореден път на събитието, а спортното оборудване е закупено с подкрепата на фонда от тазгодишния конкурс за социални проекти #ФантастикоДоТеб.

От сутрин до вечер осем треньори са на разположение на децата, включвайки ги в различни активности и дийности. Сред тях е Велина Андонова, ръководител на неделното училище в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ 3.  За пореден път се включи и „Ангелофания от хартия“ с ръководители Ани Вълева и Мария Белчева. Заедно с децата, доброволци организираха различни арт занимания и участваха в спортните дейности с останалите деца.

През тази година „Ангелофания от хартия“ бе в по-голям състав от творци-доброволци, което предположи повече активна творческа дейност със специалните деца и обгрижването им. Ангелофаниите бяха също на разположение през целия ден с различни творчески работилници, през които преминават почти всички отпочиващи в базата на НСА. Сред тях бе и женският младежки отбор по футбол и част от учениците в Софийска духовна семинария. Голяма част от младежите се включиха в кампанията „Спаси икона“ като претворяваха заедно с творците на „Ангелофания“ икони в красиви картички с изписани прекрасни послания. Всички деца общуваха и работиха заедно, приобщавайки специалните деца – добър пример за другия, за ближния, на който трябва да направиш място в сърцето си.

Детският морски отдих „Децата и морето 2023“ започна с много изненади и малки чудеса. Отец Димитър от Созопол изпрати на децата пет уникални торти, избрани с много внимание и любов, приготвени в бутик за сладкарски изделия и шоколад, за да бъдат щастливи „най-малките“. Освен това свещеникът подкрепи  и кампанията на храм „Рождество Христово“ за децата от северозапада (Започва кампанията в подкрепа на ученици от Северозападна България • Християнство.бг)

Учителите Велина и Ани отидоха до Созопол, за да вземат сладката изненада за децата и в същото време по покана на отец Димитър разгледаха къща, която той оборудва в Стария град специално за деца и летни дни на морето. „Ангелофания от хартия“ и Велина прегърнаха тази идея и я направиха лична кауза – морска къща за деца.

Агатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, прие поканата да ослужи водосвет и да бъде сред нас. Всеки един от присъстващите бе лично поздравен от епископа, моментите бяха запечатани на множество снимки, а владиката получи подарък, изработен от „Ангелофания от хартия“, който да напомня за този специален светъл ден.

Докато децата се подготвяха за адаптирания баскетбол, владиката бе запознат подробно и по негово желание с тренировъчната програма на децата: за адаптираните и водните спортове, за плажните активности, за специалната количка, с която всеки може да влезе в морето и останалите разнообразни приобщаващи занимания през деня. Той разгледа с интерес спортната база, отправи се към баскетболното игрище и веднага се включи в играта. Получи се прекрасна игра, в която владиката направи много асистенции и точки. Децата бяха щастливи и спокойни, усмихваха се и търсеха вниманието на епископа, други бягаха към спортната площадка с желанието да се включат. На това игрище всички се бяха превърнали в деца и пред очите ни се явиха думите: „пастирът – човек на срещата“. Там на игрището нямаше човек, на който владиката не обърна внимание – една истинска среща. На раздяла той обеща, че отново ще се видим в последния ден на нашия лагер.

В навечерието на празника Рождество Богородично след заниманията със сърфове и игри на плажа, беше организирана разходка до храм „Успение Богородично“ в град Несебър. Там отец Петър ни посрещна с вкусни пици, сокове и подаръци – малки икони за всяко дете и родител. Свещеникът се беше погрижил за нас. Многолюдието се поклони на чудотворната богородична икона и много свети мощи. Пространството се изпълни със светла празничност и придоби по-дълбок смисъл, Богородица сякаш бе прегърнала всички деца и им показваше любовта в кроткия поглед на Сина си.

Морският отдих беше към своя край, но чудните изненади не спираха. Последният ден от лагера беше напрегнат заради предстоящото награждаване на всички участници, подготовка на базар с красивите изделия от творческата работа с „Ангелофания от хартия“, поредната среща с Агатополски епископ Иеротей и празничната вечерна програма.

Цял ден творците на „Ангелофания“ заедно със свободните от спортни занимания деца твориха книгоразделители, ангели, картички, украсени с различни апликации, приложиха техника папиемаше.  Рисуваха с акрил и темпера, като при акрила използваха мокра техника. Така посредством смесването на цветовете се получиха уникални и неповторими преливки.  Децата бяха вдъхновени от морето и преобладаваха рисунки с морски мотиви, вплетоха и рибата – един от християнските символи, сътвориха красиви ангели с ефирни криле. Изложиха изделията си във фоайето на базата, за да могат всички отпочиващи да имат възможност да ги разгледат и при желание да закупят. Събраните парични средства ще бъдат преведени на отец Димитър от Созопол, подпомагайки по-бърз ремонт на морската детска къщичка, в която един ден ще лагеруват деца. В рамките на няколко дни всички ние успяхме да бъдем в общо дело на няколко идеи, да работим и подкрепяме взаимно няколко каузи.

Очакваният момент на награждаването настъпи, когато Негово Преосвещенство епископ Иеротей се появи в уречения час, носейки в ръцете си много лакомства. Всички участващи в спортния отдих „Децата и морето 2023“, включително и владиката, бяха удостоени с грамоти и медали за участие. Децата се радваха на неговото присъствие и грижа, а едно от тях му сподели, че се събужда сутрин с мисълта да бъде като него. Родителите и треньорите също го поздравяваха и общуваха свободно, а малчуганите тичаха нетърпеливо покрай него. Владиката закри с кратко слово празничната програма, цитирайки известния Карлсон, който живее на покрива:

 – Как да направим хората щастливи?

– Трябва да даваме любов, радост и малко сладко…

Пожела много нови срещи и подари лакомства на всички. След много снимки се отправихме към почивната база, за да бъде открит базара с изделията на „Ангелофания от хартия“. Във фоайето се бяха събрали много хора, които с любопитство разглеждаха изложеното творчество, а творците доброволци усмихнато обясняваха инициативата и каузата на това събитие. Епископът също разгледа в детайли изложените произведения, но най-много се радва на красивите ангели. В негово лице отново получихме подкрепа за каузата „Морска къща за деца“ и кампанията „Да помогнем на децата от Северозапада да тръгнат на училище“. Треньорът по самбо и джудо Емил Нешев подари на владиката картина, лично нарисувана от него. Сред много весела глъч, пъстрота, лакомства, снимки и приятелски разговори, всички изпратихме епископ Иеротей, а нашата последна вечер завърши с разнообразна програма от песни, танци, изпълнение на виолончело, трикове с футболни топки, приказки, стихотворения, много смях и … малко сълзи.

Posted in Децата в Църквата, Мисия

Вижте още: