Меню Затваряне

Приключи работата по проекта “Дарителите на Габрово”

Приключи работата по проект „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Проектът бе финансиран по програма „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма” на Обществен дарителски фонд – Габрово, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Той се реализира с подкрепата на учениците от Националната Априловска гимназия от Клуб „Млади възрожденци” и от габровските културни институции и организации.

Този пътеводител ще ви отведе на локации, на които габровци са изразили своята почит към заслужили личности за развитието на града и благотворители, чийто жест е висше проявление на духовността.

Това са хора с различен профил – хора на науката, търговията, индустрията и обикновени работници, но всички те са с висока обществена отговорност и съпричастност към нуждаещите се.

Кои са тези личности, как и какво са постигнали в живота си, с какво са помогнали за развитието на Габрово и кое е водило ума и сърцата им да даряват, ще разберете като посетите сайта „Дарителите на Габрово“.

Информацията в сайта е представена на 2 езика – български и английски. Разработен е YouTube-канал с името „Благотворително дружество Майчина грижа“ (тук). Информацията е достъпна и в социалните мрежи – Facebook и Instagram.

Изработена е и карта-пътеводител на хартиен носител. Картите са поставени в специални поставки, на които има залепен NFC чип, чрез който можете бързо и лесно да отворите сайта на проекта на телефона си.

Те са поставени на определени места в институциите – партньори, Общинския информационен център, зала „Възраждане“ и в няколко заведения за хранене в града. Пълна информация за местата, на които може да намерите пътеводителите, ще бъде публикувана в най-скоро време на сайта на проекта.

На фейсбук страницата на Дружеството, се представя информация, снимки и документи за всяка една от включените в проекта петнайсет личности и изготвените видеа за пет от тях (тук).

Партньори по проекта: Държавен архив – Габрово, Национална Априловска гимназия, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Национален музей на образованието, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Интерактивен музей на индустрията, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Комитет „Памет габровска“.

Каква е целта на проекта?

Изготвената информация да бъде и в помощ на младите учители по история, да обясняват на своите ученици защо трябва да се гордеят и обичат своя град. Темата да предизвика дискусии, в които обсъждането на миналото на града да провокира правилно отношение на младите хора към заобикалящата среда, настоящата действителност и визия какво искат да бъде бъдещото развитие на родния град.

Голяма част от включените обекти са произведения на изкуството и това ще допринесе за естетическото възпитание на младите хора. Проектът ще доведе до засилване на чувството на гордост и принадлежност към града на местната общност, като ги запознае с историята на града и с достойните личности, допринесли за неговото развитие.

Проектът ще даде възможност за подобряване на качеството на живот на някои групи хора с увреждания, като повиши тяхната информираност за историческите личности и дейности в Габрово, благодарение на използването на интерактивни и визуални средства.

Информацията в Проекта е на 2 езика (български и английски), с което ще се увеличи достъпа до културното ни наследство за чуждестранните гости на града и за такива, живеещи в Габрово, което в последните години не е изключение.

Проектът отговаря и на изискванията на Програмата „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма”. Много са заслужилите личности, на които габровци дължим своята почит с паметен знак, затова ще продължим работата по надграждане на проекта, като ще ви запознаваме с дарителите на Габрово по списъците, изготвени от всички партньори по проекта.

На фейсбук страницата на Дружеството, където също се качва информация, където потребителите ще могат да споделят вдъхновяващи истории за забележителни личности.

За да бъде надграден проектът и сайтът, работата по темата ще продължи, като от ЖБД „Майчина грижа“ се надяват да се включат и учениците от другите училища. Сайтът е изработен от талантливата графична дизайнерка Силвия Рангелова.

Женското благотворително дружество на Габрово изказа благодарост на учениците – Десислава Ангелова, Вилимир Петков, Светлин Маджаров, Стефан Георгиева и Христиан Атанасов и учителите – Силвия Стоянова и Пенка Петрова от Националната Априловска гимназия.

————-

По материали от Gabrovo News и Благотворително дружество “Майчина грижа”

Posted in Мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: